School schendt vaak privacy leerlingen
Binnenland

School schendt vaak privacy leerlingen.

De privacy van leerlingen wordt vaak geschonden. Bij de Autoriteit Persoonsgegevens kwamen de afgelopen anderhalf jaar vijfhonderd telefoontjes binnen over de privacy in het onderwijs.

Ouders komen er dan bij toeval achter dat er gegevens van hun kinderen bij andere scholen of hulpverleners liggen, schrijft het AD. Tenzij er sprake is van een noodgeval, zoals een verdenking van kindermishandeling, moeten ouders altijd formeel toestemming geven voor de school gegevens mag delen.

Klachten in de kamer

"Scholen moeten niet klakkeloos hele dossiers doorschuiven terwijl alleen specifieke informatie nodig is", meent Tjitske Siderius. Volgens het SP-Kamerlid delen scholen soms complete dossiers met bijvoorbeeld het sociaal wijkteam, maatschappelijk werk of de ggz. Ook D66-Kamerlid Paul van Meenen hekelt de privacyschending in het onderwijs. "In principe is het zo dat iedereen die bij de dossiers wil, er ook bij kan. Dat is wel een probleem", aldus Van Meenen.

Bewustwording & beboeten

Veel scholen lijken zich niet bewust van de wetgeving omtrent en de gevolgen van het (onrechtmatig) delen van gegevens. "Maak op elke school iemand verantwoordelijk voor privacy", stelt hoogleraar privacyrecht Gerrit-Jan Zwenne daarom voor. "Laat diegene de collega's met de neus op de regels duwen."

De Autoriteit Persoonsgegevens kan een boete van maximaal 820.000 euro opleggen voor privacyschendingen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →