Zaanse school 'terroristenschool' noemen mag niet
Binnenland

Zaanse school 'terroristenschool' noemen mag niet.

De rechter heeft vandaag bepaald dat de islamitische basisschool De Roos niet langer door ouders van leerlingen een 'terroristenschool' genoemd mag worden. Daarnaast mogen bestuursleden van de school niet langer 'landverraders' worden genoemd. 

Het schoolbestuur spande een kort geding aan tegen de ouders die in een WhatsAppgroep en op Facebook de school een terroristenschool met landverraders en moordenaars noemden. De rechter heeft nu dus bepaald dat dat niet meer mag. Elke keer dat de ouders dit toch doen moeten ze een dwangsom van 100 euro betalen aan de school.

Het bestuur werd door de ouders in verband gebracht met de Gülen-beweging die achter de mislukte coup in Turkije zou zitten. De ouders riepen andere mensen op hun kinderen weg te houden bij de school.

Naar aanleiding van de onrust op de school zijn negen docenten uit angst vertrokken. Ook zijn er 150 leerlingen die door hun ouders van school zijn gehaald. Daarvan heeft ongeveer de helft nog steeds geen nieuwe onderwijsinstelling gevonden.

Maar, zo schrijft de NOS, de school heeft niet op elk punt gelijk gekregen. De WhatsAppgroep waarin de ouders de uitspraken deden hoeft niet gesloten te worden en er hoeft geen rectificatie geplaatst te worden in De Telegraaf. Ook mag de school een Gülenschool genoemd worden.

In eerste instantie moesten de twee ruziënde partijen om de tafel zitten, maar omdat de kibbelende groepen er niet zelf uitkwamen deed de rechter toch een uitspraak.

Alle artikelen geladen. Overzicht →