'Schotse parlement kan Brexit veto'en'
Buitenland

'Schotse parlement kan Brexit veto'en'.

Als het aan eerste minister van Schotland Nicola Sturgeon ligt, steekt haar partij alsnog een stokje voor de Brexit. Het Schotse parlement kan de mogelijk vereiste "wetgevende goedkeuring" aan het vertrek uit de Europese Unie onthouden.

De partij van Sturgeon bezet 63 van de 129 zetels in het Schotse parlement. De leider zal "uiteraard" aan de Schotse volksvertegenwoordigers vragen hun goedkeuring te onthouden, zei ze tegen de BBC. Het is echter de vraag of de goedkeuring van de verschillende parlementen nodig is voor de keuze voor een Brext, maar Sturgeon "vindt het moeilijk te geloven dat dit niet zo zou zijn".

Gisteren gaf Sturgeon al aan te willen overleggen met de EU-instanties en andere EU-leden "om alle mogelijke opties te verkennen die Schotlands plaats in de EU moeten verdedigen". Vrijdag maakte ze de wens bekend voor een nieuw referendum over de Schotse onafhankelijkheid.

Tegenover 48 procent van het totaal aantal kiezers, stemde 62 procent van de Schotten eergisteren bij het referendum voor het behouden van het Britse EU-lidmaatschap.

Meer lezen over Brexit?
Alle artikelen geladen. Overzicht →

  Registeren.

  Stop! Je bent nog niet helemaal klaar om te reaguren.

  • Klik op de activatielink in de e-mail.
  • Er verschijnt een melding dat de activatie gelukt is.
  • Je account is nu geactiveerd en je kunt reaguren.
  Sluiten