Schrijfster Bijlmer-boek laat zich misbruiken door uitgever Mai Spijkers

Schrijfster Bijlmer-boek laat zich misbruiken door uitgever Mai Spijkers  

19 september 2023 - 15:26

OPINIE - Wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd haar te herhalen. Zoals jullie allemaal weten is dat een beroemd citaat van schrijver-filosoof George Santayana, bekend van allerlei boeken die wij niet hebben gelezen. Toch hebben we deze even opgedist van het internet omdat we daaraan moesten denken toen we lazen dat schrijfster Mette Maria van Dijk ernstig wordt bedreigd nadat haar boek Mimosa is uitgekomen.

Want was is er aan de hand. Mette Maria van Dijk (aparte naam, maar misschien is het bij hockey heel normaal) heeft een debuutroman geschreven en dat gaat erover dat haar moeder voor haar een woning heeft gekocht in de Bijlmer waar ze maar wat blij mee is omdat ze daar als wit meisje alle ruimte heeft om donkere mannen te neuken, die zij in het boek gangsterrappers noemt. Daarnaast zet zij de Bijlmer consequent neer als een stadsdeel vol met drugsdealers. U raadt het al: dat is de Bijlmer tegen het zere been.

En aan de ene kant is dat logisch. Want mijn God, wat een onorgineel en simpel verhaallijn. Dan zeg je schrijver te zijn, dan werk je maanden, misschien wel jaren aan je debuut, en dan kom je niet verder dan dit? En als je dan toch een boek schrijft, schrijf dan een goed boek. Een boek met mooi opgebouwde zinnen, met interessante personages, met ontwikkelingen en nieuwe inzichten. Verdiep je in je onderwerp en kom met diepere lagen, creëer een wereld die mensen nog niet kennen. Dit boek is dat allesbehalve. Het is lui, gemakzuchtig, van middelbareschool-niveau en simpelweg slecht geschreven.

Dat de Bijlmer boos is en dat Mette Maria inmiddels wordt bedreigd viel te verwachten, hoe kwalijk ook. Ze heeft haar huis in Zuidoost moeten verlaten. En dat kan niet. Een boek blijft een boek, hoe slecht ook. Fictie blijft fictie, hoe slecht bedacht ook. Tegelijkertijd was het natuurlijk ook tamelijk dom en onnozel om op de stoep te schijten waar je zelf woont, maar de intelligentie straalt ook niet per se van Mette Maria af. Misschien is ze te jong en te weinig geïnteresseerd in het verleden, maar als ze had geweten wat voor ophef het boek Alleen Maar Nette Mensen van Robert Vuijsje zo'n vijftien jaar geleden veroorzaakte, dan had ze kunnen bedenken dat een bedreiginkje hier en daar te verwachten viel. Nu gaan lopen janken geeft geen pas. Mensen lezen nu eenmaal geen boeken en gaan enkel af op de ophef.

Dat zij hier niet op was voorbereid maakt haar dom en naief. Haar uitgever, Mai Spijkers van Prometheus, is dan weer berekenend en slim. Hij heeft dit boek niet uitgegeven omdat hij het een goed boek vindt, dat vind hij secundair, maar omdat hij wist dat het gedoe in de media zou veroorzaken. Inwoners van de Bijlmer wegzetten als drugsdealers en gangsterrappers die alleen goed zijn om mee te neuken zorgt voor trammelant, helemaal anno nu. En ophef is nou eenmaal goed voor de verkoopcijfers. Mai Spijkers moet in zijn handen hebben gewreven toen de eerste bedreigingen

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.