Seksend Zweden moet vragen om toestemming
Raar

Seksend Zweden moet vragen om toestemming.

Kijk, seks zonder goedvinden van beide partijen is not done. In Zweden slaan ze nu echter een klein beetje door op seksgebied. Wie in het Scandinavische land met zijn of haar partner de liefde wil bedrijven, moet daar eerst toestemming voor vragen. Weg spontaniteit, weg romantiek.

Wij vragen ons af hoe dat in zijn werk zal gaan: eerst even in drievoud een toestemmingsverklaring invullen, onafhankelijke waarnemer erbij en handtekening eronder? Of zou een simpel intakegesprekje vooraf ook voldoende zijn?

Hoe dan ook zal iets in die richting wel moeten, want zonder die uitdrukkelijke toestemming kan iemand voortaan worden veroordeeld. Tot nu toe geldt in Zweden dat een 'weigering' van seks nodig is voor een veroordeling voor verkrachting, maar in de huidige tijd is dat blijkbaar niet meer voldoende. Dus dan draaien we het toch gewoon lekker om?

"De boodschap is simpel: je moet aan de persoon met wie je seks wilt vragen of diegene het ook wil. Als je er niet zeker van bent, moet je het laten", probeert premier Stefan Löfven uit te leggen aan de Duitse krant Die Welt.

Alle artikelen geladen. Overzicht →