Seksisme in Nederland

Seksisme in Nederland 

10 februari 2020 - 14:20

Er heerst nog veel seksisme in Nederland. Een man staat praktisch nooit z’n plaats af aan een vrouw in de tram. En dan zwijg ik nog over de bus, de rondvaartboot en de metro. Ik zag laatst in Spijkenisse een man die niet eens z’n plaats afstond aan een vrouw in een ambulance, terwijl zij toch erger gewond was dan hij in de steekpartij. Maar nee hoor, meneertje wilde doodgemoedereerd alleen mee met de ziekenwagen, zonder ermede rekening te houden dat Toos (zoals de vrouw later bleek te heten) een mes in haar milt had gekregen en hij slechts een pink was afgesneden.

Nog zoiets: hoeveel Nederlandse mannen kunnen het uitstaan dat hun vrouw een pijp rookt? Heel weinig, geloof mij. Vorige week hield ik een literaire lezing in Zaandam (met heel veel succes zoals naderhand bleek), en tijdens de pauze ging ik buiten een sigaretje roken, en een vrouw stak een pijp op, en haar man, de klootzak, trok die pijp uit haar mond en gooide ze over de kerkhofmuur. De lezing vond namelijk plaats in theater De Zoete Modder, dat paalt aan het plaatselijke kerkhof. Ja, Nederland heeft nog heel veel te leren als het over respect en bewondering voor vrouwen gaat.

Op de nationale omroep was er een tv-programma (domweg getiteld ‘Wie denk je wel dat je bent’, gepresenteerd door de nitwits Rob Urert en Joep van Deudekom) waarin werd onderzocht of mooie vrouwen meer voordelen hebben in de maatschappij dan andere vrouwen. Men zocht dit uit via zogenaamd wetenschappelijke testen. Wetenschappelijk? Uitzoeken of m’n reet bloemetjes kan kakken is wetenschappelijker dan de fluttesten in dat seksistische kutprogramma. Zo moesten tien lelijke vrouwen hun tieten laten zien aan tien mannen, en daarna mochten tien mooie vrouwen hetzelfde doen, en toen bleek dat van de tien mannen er zeven moesten overgeven bij het zien van de lelijke tieten, en slechts drie bij het zien van de mooie tieten, onder hen twee homoseksuelen en de derde had een oogafwijking waardoor hij alles twintig keer verkleind zag. Het is toch een schande dat zulke programma’s op de NPO worden uitgezonden?

Ik lieg derhalve niet als ik zeg dat Nederland een door en door seksistische natie is. Bijvoorbeeld: als Georgina Verbaan verschijnt in een minijurk met een diep decolleté, noemt iedereen haar een hoer, maar als Jort Kelder opdraaft in dezelfde minijurk zegt iedereen: ‘Hoewel hij een stoere kerel is, durft Jort zich toch kwetsbaar op te stellen. Goed gedaan, Jort!’ Of Diewertje Blok die naakt op een paar zwemvliezen na de horlepiep staat te dansen? Wat een sloerie is die Diewertje toch, hoor je dan te allen kante. Maar Lange Frans in een strooien rokje en z’n lul paars geschilderd die op de Dam in een megafoon staat te roepen: ‘Weg met de antiracistische samenleving!’, die krijgt op Instagram en Twitter vierhonderdduizend tevreden volgers.

Ik zou niet graag in Nederland wonen. Niet alleen vanwege de verschrikkelijke eetcultuur, de oersaaie letterkunde, het slechte weer, en het gebrek aan stijl en diversiteit in de architectuur, maar ook omdat vrouwen er behandeld worden als zevenderangsburgers. Derhalve hoeft het niemand te verbazen dat m’n vriendin Lena, van oorsprong een Amsterdamse, reeds op negentienjarige leeftijd haar biezen heeft gepakt en zich in België is komen settelen, meer bepaald in de leukste en vrouwvriendelijkste Belgische stad, Gent. Hier heeft ze volledige vrouwelijke vrijheid, en gisteren nog stond ze in het drukbezochte Citadelpark rechtopstaand tegen een boom te plassen, en geen levende ziel die haar daar voor veroordeelde. Sterker nog, ze kreeg volop applaus van minstens tien Gentse mannen, van wie nauwelijks vier homoseksuelen.

Ik raad aldus de Nederlandse, onderdrukte vrouwen aan: kom naar België en alle leed is geleden!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.