'Sekstaboe in verpleeghuis is schrijnend'
Binnenland

'Sekstaboe in verpleeghuis is schrijnend'.

Veel verpleegkundigen en verzorgenden vinden het moeilijk om te gaan het onderwerp seksualiteit bij hun patiënten. Driekwart krijgt ermee te maken, maar meer dan de helft praat er niet over, blijkt uit een peiling. 

Dit taboe is schrijnend, vindt de beroepsvereniging V&VN die het onderzoek deed. "Het kan niet zo zijn dat seksualiteit op de drempel van het ziekenhuis, verpleeghuis of de thuiszorg ophoudt te bestaan", zegt Francis Bolle van V&VN tegen het AD. "Behoefte aan seks hoort bij het leven. Dat gaat niet weg als je ouder wordt, ziek of gehandicapt bent."

In de opleiding wordt nauwelijks aandacht aan dit onderwerp besteed, zegt Bolle. Ook hebben de meeste zorginstellingen (86 procent) er geen duidelijk beleid voor. Toch zegt een meerderheid van de ondervraagden (71 procent) het bespreken van de seksuele gezondheid van een patiënt als onderdeel van hun vak te zien. 

Het zou helpen als instellingen meer zijn ingericht om in de seksuele behoefte van patiënten te voorzien. Nu zijn er vaak nog eenpersoonsbedden, deuren die niet op slot kunnen en weinig privacy. Het negeren van seksuele behoeftes kan leiden tot meer agressie en ongewenste intimidatie tegen zorgverleners.

"Als ze geholpen zijn met privacy, een hotelkamer, pornofilm of sekswerker, help je andere problemen voorkomen. (...) Instellingen moeten uitstralen dat seks bespreekbaar is. Het gaat om simpele dingen. Kom niet ongevraagd de kamer binnen, maar klop eerst even op de deur. Dat gebeurt soms niet."

Alle artikelen geladen. Overzicht →