'SGP geeft te veel ruimte aan niet-orthodoxen'
Binnenland

'SGP geeft te veel ruimte aan niet-orthodoxen'.

Ultraorthodoxen kunnen zich niet meer vinden in de SGP. Reden: de partij geeft andere religies te veel ruimte om hun geloof te uiten en dat mag niet, zeggen een paar gristenfundi's in het conservatief SGP-blaadje 'Spoor'.

Uit de studie 'Gerechtigheid verhoogt een volk' van de SGP zou de partij hebben geconcludeerd dat wanneer Nederland weer een christelijke natie wordt, andere religies ook best een gebedshuis en geloofsvrijheid mogen hebben. Maar dominantie mag altijd aan banden worden gelegd, stelt de SGP in dat rapport. Dus te veel moskeeën of andere overdadige niet ultraorthodoxe uitingen moeten niet te gek worden. 

Slappe hap

Te slap, stellen ultraorthodoxen nu, want zo staat in de christelijke wet dat andere religies alleen achter de voordeur mogen: "Onze vaderen waren duidelijk over het weren en uitroeien van afgoderij en valse godsdiensten, zoals verwoord in de klassieke versie van artikel 36 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis. Zij hebben bedoeld te zeggen dat aan niet-gereformeerden zoals roomsen, socinianen en remonstranten, de publieke belijdenisvrijheid dient onthouden te worden", zo citeert het Nederlands Dagblad hen. 

Nieuwe partij

Daarom is het tijd voor, jawel, een splinterpartij, want die hadden we nog niet. De ‘voluit gereformeerde’ partij zou bestaansrecht hebben, zeggen de orthodoxen. Nu maar afwachten voor hoeveel zetels ze gaan. Of weet alleen onze Lieve Heer zelf met zijn ondoorgrondelijke wegen wat de toekomst brenge moge? 

Alle artikelen geladen. Overzicht →