Sint-Eustatius weigert overgave aan 'koloniaal' Nederland
Binnenland

Sint-Eustatius weigert overgave aan 'koloniaal' Nederland.

Nederland gedraagt zich weer eens ouderwets koloniaal en imperialistisch - zoals u weet, een zonde die als rode draad door onze geschiedenis heen loopt - bij het besluit om in te grijpen op Sint-Eustatius.

Dat vindt de man die deels verantwoordelijk is voor de chaos, ene Charles Woodley. Staatssecretaris Raymond Knops gaat hem en zijn mede bestuurders vandaag mededelen dat Nederland het gezag overneemt vanwege de "alarmerende situatie" op het eiland.

Die situatie betreft het nastreven van persoonlijke macht, financieel wanbeheer, discriminatie, intimidatie, bedreigingen en beledigingen. Daarom had het kabinet twee dagen geleden al besloten om in te grijpen. Een regeringscommissaris gaat het eiland voorlopig besturen, totdat Nederland heeft beoordeeld dat de politici daar klaar zijn om de touwtjes zelf weer in handen te nemen.

Sint-Eustatius is echter niet zo onder de indruk. Volgens Woodley gaat de 'bijzondere gemeente binnen het Koninkrijk' zich niet zomaar overgeven. Hij wil internationale aandacht: "En dan zal Nederland zelf negatief in het nieuws komen."

Ook Clyde van Putten, de leider van de grootste coalitiepartij op het eiland, zit, in plaats van dankbaar te zijn, niet zo op Nederlandse bemoeienis te wachten. Nou dan zoeken ze het toch lekker zelf uit, nietwaar?

Alle artikelen geladen. Overzicht →