Sinti en Roma willen ook Holocaust-schadevergoeding NS
Binnenland

Sinti en Roma willen ook Holocaust-schadevergoeding NS.

Ja leuk, dat de NS eindelijk de portemonnee trekt omdat het in de Tweede Wereldoorlog wel heel gewillig met de Duitsers meewerkte door het transport voor Joden naar kamp Westerbork mogelijk te maken. Maar vergeten we de Nederlandse Roma en Sinti niet? 

De Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland wil - en krijgt - dan ook een plekje in de NS-commissie die gaat over de schadevergoedingen voor slachtoffers van de Holocaust.

Tegenover de NOS laat voorzitter Sabina Achterbergh weten dat ze zich toch een beetje op een zijspoor gezet voelt. Salo Muller - het grote brein achter het lospeuteren van centjes bij de NS - is in al zijn enthousiasme vergeten dat er meer bevolkingsgroepen dan alleen Joden geleden hebben tijdens de Holocaust.

"Het steekt mij vooral dat hij ons wel in gedachten heeft meegenomen, maar ons toch op 'een zijspoor' heeft laten staan, omdat we een te kleine groep zijn en wij ons nooit zelf gemeld hebben bij de NS. Kleine groep of niet, ieder slachtoffer telt voor één", zegt Achterbergh.

En zo is het ook. Overigens laat een woordvoerder van de NS aan het ANP weten dat de commissie die de schadevergoedingen gaat regelen kijkt naar álle slachtoffers van de Holocaust die op transport zijn gezet. "Dat is dus inclusief Roma en Sinti."

Alle artikelen geladen. Overzicht →