Slachtofferhulp wil Netflix-serie Dahmer cancelen

Slachtofferhulp wil Netflix-serie Dahmer cancelen 

06 oktober 2022 - 10:52

Bij streamingdienst Netflix vonden ze het een goed idee om een serie te maken over de Amerikaanse seriemoordenaar Jeffrey Dahmer (1960-1994), maar nu wil Slachtofferhulp Nederland dat de serie per direct verwijderd wordt. 

Dahmer stond bij het grote publiek beter bekend als de 'Milwaukee Cannibal'. Hij doodde zeker zeventien mannen en jongens die hij vooral oppikte in uitgaansgelegenheden voor gays. Hij martelde ze, onder meer door zoutzuur in hun lichaam te spuiten, had na hun dood seks met hun lichamen en at lichaamsdelen op. De zaak baarde nog meer opzien doordat de politie niet ingreep toen buren en zelfs een slachtoffer dat wist te ontsnappen, zich meldden, maar niet werden geloofd.

Klinkt als een goed verhaal voor een serie, en dat dachten ze bij Netflix ook (overigens zonder de nabestaanden eerst even fatsoenlijk te informeren). Het werd de afgelopen weken het best bekeken programma (goed voor het aantal abonnees!) maar moet mogelijk nu van de buis. Slachtofferhulp heeft naar eigen zeggen een "substantieel aantal klachten" binnengekregen van mensen die zich storen aan de manier waarop de slachtoffers van Dahmer in de serie worden geportretteerd.

Slachtofferhulp gaat de kwestie ook aankaarten bij internationale koepelorganisatie Victim Support Europe. "Ons doel is om slachtoffers te helpen om na een vreselijke gebeurtenis weer de regie te nemen over hun leven", legt Jansen van Slachtofferhulp uit. "Door een Netflix-serie als Dahmer wordt die regie ze weer uit handen geslagen." Het stoort Jansen vooral dat in de serie de moordenaar een "krachtige, sterke man" is terwijl de slachtoffers stuk voor stuk "emotioneel en zwak zijn. De dader wordt enorm geromantiseerd en er is geen enkele nuance aangebracht".

Netflix heeft nog niet gereageerd op het verzoek van Slachtofferhulp.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml