'Slachtoffers seksafpersing stijgt'
Binnenland

'Slachtoffers seksafpersing stijgt'.

Het landelijke meldpunt van online seksueel misbruik maakt zich ernstige zorgen over het toenemende aantal slachtoffers van seksafpersing, ook wel 'sextortion' genoemd.

Bij sextortion doen criminelen zich online voor als een geïnteresseerde vrouw. Vervolgens verleiden zij mannen tot webcamseks en persen ze de slachtoffers af, zo meldt De Stentor. Als er geen geld wordt gegeven, dan worden de bemachtigde beelden door de criminelen op internet verspreid. Afgelopen jaar waren er duizenden Nederlanders slachtoffer. Er kwamen bij HelpWanted 1.552 meldingen van seksueel misbruik op internet binnen, waarvan er 721 om sextortion gingen. In 2014 waren dit 427 meldingen. Directeur Arda Gerkens van het meldpunt HelpWanted: "Er zijn voorbeelden van mannen die uit pure wanhoop en schaamte een einde aan hun leven maken."

Rush

Gerkens: "Het overgrote deel van de slachtoffers is man. Zij kunnen de verleiding van een mooie vrouw waarmee ze denken te chatten niet weerstaan en trappen erin. Wij horen vaak van mannen dat ze al het gevoel hadden dat het niet pluis was, maar er t├│ch zijn ingetrapt. Dat komt door de korte termijn rush die opwinding bij mannen teweeg brengt."

Alle artikelen geladen. Overzicht →