Slappe KNVB laat zich chanteren door neefjes van Poetin

Slappe KNVB laat zich chanteren door neefjes van Poetin 

12 september 2023 - 13:59

OPINIE. De KNVB is door de knieën gegaan voor een stel Russische hackers. Begrijpelijk misschien, maar ook een slecht en slap signaal. Afpersen werkt blijkbaar en er is nul garantie dat de door de Russen buitgemaakte documenten niet alsnog naar buiten komen. De KNVB had zijn rug recht moeten houden en de neefjes van Poetin een dikke middelvinger moeten sturen.

Les één: Russen kan je niet vertrouwen. Dat was altijd al lastig, door de oorlog in Oekraïne nog lastiger, maar nu is het al helemaal duidelijk. Russen zijn slecht. Erg slecht. Misschien niet allemaal, maar wel heel veel. Want wat hebben ze gedaan? De Russische hackers van Lockbit hebben afgelopen april via gijzelsoftware de hand weten te leggen op allerlei gevoelige informatie van de KNVB. Dan moet je denken aan identiteitsbewijzen, woonadressen en salarisgegevens van Oranjespelers. Maar ook directienotulen, informatie over tuchtzaken en medische gegevens. 1 gigabite in totaal.

En ja, je wil niet dat die gekke Russen dit allemaal zo op het web gooien. En dus is er betaald. Een miljoen euro. Daar kunnen de Russen weer wat tanks en handgranaten van kopen en voor de KNVB is het te hopen dat het hiermee met een sisser is afgelopen. Maar toch. Buigen voor chantage is nooit goed. Ook als je vriendin je probeert te chanteren met informatie die ze illegaal van je telefoon heeft geplukt, nooit buigen, nooit toegeven. Rug recht en direct in de tegenaanval. Dat weet elke man.

Maar bij de KNVB zijn ze door al dat diversiteits- en gendergedoe niet meer zo mannelijk en waren ze waarschijnlijk niet alleen bang voor de Russen, maar ook bang voor alle topadvocaten van alle voetballers die ze op hun dak zouden krijgen mochten ze niet betalen. Maar het punt is dat nu er wél betaald is er nog altijd NUL garantie is dat de Russen niets alsnog met alle gevoelige documenten de boer op gaan. Waarom niet twee keer verdienen aan hetzelfde product? Het begrip 'Move the product' zullen ze ook in Rusland wel kennen, toch?

Wellicht zijn hierover afspraken gemaakt, maar voor Russische hackers geldt hetzelfde als voor gewone Russen. Ze zijn niet te vertrouwen.

Dat de KNVB toch heeft betaald is puur voor de eigen reputatie ('we hebben er alles aangedaan'), maar totaal geen garantie dat er niet alsnog een hoop gezeik achter wegkomt. En dan heb je én het gezeik én je bent een miljoen euro lichter. Samenvattend: het zijn mietjes bij de KNVB. Gewoon aanpakken die Russen en anders even op de blaren zitten en zeggen: ja we zijn gehacked, ja er komt informatie naar buiten, ja we zijn dom, maar we zullen ons nooit laten chanteren en al helemaal niet door de neefjes van Poetin.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.