Slecht nieuws voor aspirant-priesteressen
Buitenland

Slecht nieuws voor aspirant-priesteressen.

Ook in de allerhoogste regionen van de katholieke kerk heerst een voorkeur voor jongetjes. Paus Franciscus vermoedt dat het verbod van vrouwen om priester te worden nimmer zal worden opgeheven, aldus de katholieke leider gisteren in zijn vliegende pausmobiel onderweg van Zweden naar Rome.

Tijdens de persconferentie in de lucht merkte een journaliste uit de feministische heilstaat Zweden op dat de paus in Zweden was onthaald door een vrouwelijke leider van de Lutherse kerk. Daarop vroeg de journaliste of vrouwen binnen de katholieke kerk ook ooit een leidinggevende functie zouden krijgen.

Il papa refereerde naar een document uit 1994 waarin paus Johannes Paulus II de mogelijkheid voor het vrouwelijke priesterschap de nek omdraait. Het Vaticaan ziet het document als leidend voor de katholieke traditie.

Niet boos, wel teleurgesteld

Waar kerkgangers doorgaans toch niet bekend staan als sluiters van deuren, lijkt de deur voor het vrouwelijk priesterschap dus aardig dichtgetimmerd. Toch hopen voorstanders van vrouwelijke priesters op een ommekeer, mede vanwege de schaarste van priesters.

De Vrouwelijke Conferentie van Priesterwijding (WOC) verklaart "diep teleurgesteld" te zijn in het antwoord van de paus, weet Reuters. De groep noemt het aangehaalde document "gedateerd, feilbaar en pijnlijk".

Alle artikelen geladen. Overzicht →