Sleepwet niet voldoende: u wordt stiekem bespied op social media

Sleepwet niet voldoende: u wordt stiekem bespied op social media 

18 mei 2021 - 10:34

Dat krijgt u er dus van wanneer u uw hele hebben en houwen op social media pleurt: uit onderzoek blijkt dat gemeentes dit wel handig vinden want nu kunnen ze u via deze kanalen stiekem bespieden. 

Gemeenten zeggen dit te moeten doen omdat ze "steeds vaker geconfronteerd lijken te worden met ordeverstoringen als rellen of demonstraties die online beginnen of online versterkt worden," blijkt uit het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap van de hogeschool NHL Stenden en Rijksuniversiteit Groningen.

Maar liefst 95 procent van de ondervraagde gemeenten zegt dat het burgers monitort. Nog erger: iets meer dan de helft (54 procent) zegt daar geen protocol of beleid voor te hebben. Kortom, ze doen maar wat. Het gaat dan om Facebook-groepen, Twitter-profielen en andere sociale media die in de gaten gehouden worden. Een op de zes gemeenten gebruiken daarvoor zelfs nepaccounts en dat is niet toegestaan.

Ons landje begint zo wel erg op een enge politiestaat te lijken. Eerst hadden we al de Sleepwet, maar dit blijkt dus niet voldoende.  

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.