Sneeuw brengt verlichting

Sneeuw brengt verlichting 

12 februari 2021 - 14:02

In een tijd van depressie brengt die sneeuw verlichting – letterlijk en figuurlijk. Met de zon erop word je verblind, deze ene keer een aangename verandering van het zwarte gat dat winter heet. Als deze abrupte temperatuurverandering mogelijk is, ga je bijna geloven dat een wereld zonder coronamaatregelen ooit nog terugkomt.

Maar first things first. We hebben 6500 verwarmde wissels op het spoor waarvan 40% op gas werkt. Bij extreem zware sneeuwval kunnen de gasbranders doven en dan vriezen de wissels vast. In landen waar vaak sneeuw valt, liggen elektrische wissels – aldus de bestuursvoorzitter van ProRail. Dit ter verklaring van het stilvallen van het spoor een bij bodempje sneeuw. We moeten blijkbaar accepteren dat er geen treinen rijden bij omstandigheden waarbij ze in Scandinavië, Rusland en Zwitserland niet met hun ogen knipperen. De grap is – in tijden van Corona moet je van alles de grap inzien anders kun je beter meteen in je graf gaan liggen – dat de bestuursvoorzitter uit 2009 deze woorden sprak. In 2009 ja. Een nog grotere grap is dat het aantal wissels en branders in al die jaren exact hetzelfde is gebleven waardoor er anno 2021, het jaar dat we niet naar kantoor mogen en treinen leeg zijn, nog steeds geen treinen rijden en mensen die wél naar kantoor moeten nog steeds staan te verkleumen op een station. “Nederland is invalide”, brieste een vriend in de app. “We zijn kasplantjes geworden die niets kunnen!”

Een constatering die zo van toepassing kan zijn op het vaccinatiebeleid. De zwalkende besluitvorming, de omgang met beperkte vaccinaties en de drang naar vrijheid die zich uit in de volharding die Elfstedentocht heet, belooft weinig goeds. Het is dan ook hilarisch dat onze vrijheid is overgedragen aan mensen die zich verzameld hebben in iets wat OMT heet of RIVM – mensen die een jaar geleden lacherig deden over een virus uit China, dat aan ons voorbij zou gaan. We moesten ons niet zo aanstellen en doorgaan. Dezelfde mensen zitten nu in China te onderzoeken op kosten van China dat dat virus niet uit China komt (Hoi Marion Koopmans!). Experts mensen, zijn tegenwoordig vrouwen omdat we genoeg hebben van experts die mannen zijn en beweren dat mondkapjes niet werken (ze werken ook niet) maar die ons daarna verplichten die mondkapjes te dragen. Geen handen te schudden. Of om om 21 uur thuis te zijn.

Dat laatste mislukte jammerlijk gisteravond, hoewel je dat jammerlijk weg kunt laten. Het uitje van de dag was eten bij vrienden en de mededeling dat het tien over acht was deed me helemaal niets. Hoewel? Het nodigde uit voor nog een rondje. Nog meer gezelligheid. Om vervolgens rond 21.10 uur toch maar ‘ns op huis aan te gaan. Te voet, dwars door Rotterdam, een stap of 6000 te gaan op besneeuwde wegen. Waar de nacht normaliter de stad rust en sereniteit geeft, is dat in tijden van Corona ver te zoeken; het gevoel van gevaar, van overtreding en straf ligt op de loer. Het is dezelfde nacht en dezelfde stilte – maar alles is anders. Onderweg telde ik de mensen – na twintig raakte ik de tel kwijt – en auto’s; die telling ging mis op het Hofplein want hey, een plein, van alle kanten kwamen ze aanrijden en heb ik ze nou meegeteld of niet?! Een verdwaalde tram bracht extra verlichting, een politiewagen sloeg af bij het Hilton en bij de Witte de With was de politiefuik opgesteld. Vier busjes, twee aan elke kant van de weg. Een stuk of acht agenten die een auto staande hadden gehouden en wat voetgangers. Te druk om op mij te letten, zonder aangesproken te worden liep ik er dwars doorheen wat uiteraard extreem ongezellig was. Stiekem had ik uitgekeken naar een lift naar huis maar helaas, de laatste 1000 stappen moest ik toch ook zelf zetten.

Het geeft energie, buiten zijn in dit weer, buiten zijn op elk moment dat het jou uitkomt. Weer of geen weer, regels of niet. Energie om de dag erop weer uit bed te komen, je aan te kleden en een kleurloze dag zinvol te besteden. Vandaag naar de berging klunen: ergens liggen schaatsen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.