Upd: Snelwegblokkeerder Extinction mag niet blokkeren

Upd: Snelwegblokkeerder Extinction mag niet blokkeren 

27 januari 2023 - 12:47

Tja..  Ene Lucas Winnips - activist van beroep - werd net als zes andere vriendjes van Extinction Rebellion aangehouden wegens opruiing, omdat hij op sociale media had opgeroepen om morgen de A12 bij Den Haag te blokkeren. Vandaag eist hij voor rechtbank in Den Haag dat een gebiedsverbod tegen hem van tafel gaat.

Daarmee zou ten onrechte zijn demonstratierecht zijn afgenomen. "In ons wettelijk systeem is geregeld dat alleen de burgemeester dat recht mag inperken", aldus zijn advocaat Jebbink. Verder stelt hij dat een demonstrant "niet van tevoren mag worden gediskwalificeerd".

Overigens zijn er meerdere organisaties die de aanhoudingen te ver vinden gaan. Sterker, voor FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en Urgenda is het optreden van de autoriteiten juist reden om morgen ook eigen snelwegblokkeerders te sturen die zich bij het protest zullen aansluiten.

Update 12:47 uur:

Is dat even jammer voor Lucas Winnips. De voorzieningenrechter zegt dat het vandaag in het kort geding niet kan oordelen of het al dan niet terecht is dat het Openbaar Ministerie hem de toegang tot de A12 bij Den Haag heeft ontzegt. Hij mag daarom morgen niet naar de demonstratie.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml