Upd: OM eist 35 maanden cel voor Laura H.
Binnenland

Upd: OM eist 35 maanden cel voor Laura H..

Allahu Akbar, om maar even in terreur-termen te spreken. Jihadjuffie Laura H.,naar eigen zeggen naïef slachtoffer van een erg dominante vriend, staat op dit moment voor de rechtbank in Rotterdam.

Het Openbaar Ministerie verdenkt het bekeerde onzekere Nederlandse meisje van deelname aan een terroristische organisatie.

Klopt niets van, aldus H. Na een jaar 'gedwongen en gehersenspoeld' in IS-gebied te hebben gebivakkeerd, slaagde ze erin het kalifaat te verlaten met haar twee nakomelingen. Haar partner bleef gewond de terrorknaap uithangen in Syrië.

Bij terugkomst in Nederland vorig jaar zomer, vreesde het OM dat H. slechts met één doel was wedergekeerd: een aanslag plegen. Niet zo vreemd natuurlijk wanneer je een tijd lang niets anders dan moord- en doodslag om je heen hebt gehad. Ze werd daarom netjes opgeborgen op de terroristenafdeling in Vught.

Daar heeft de 21-jarige een jaar gezeten, twee maanden geleden besloot het OM dat er weinig reden meer was tot het in hechtenis houden van Laura. Met een enkelband en wat voorwaarden mocht ze het proces tegen haar in vrijheid afwachten.

Update 15.16 uur: De officier van justitie heeft voor de rechtbank in Rotterdam 35 maanden cel geëist tegen jihadverdachte Laura H. Daarvan zijn 24 maanden voorwaardelijk zodat H. niet meer terug de cel in hoeft.

Volgens de aanklagers is de 21-jarige H. "weloverwogen en bewust" naar IS-gebied gereisd en ook "in volle wetenschap". Het OM wijst op meerdere getuigen die zeggen dat H. zelf het voortouw nam om naar het kalifaat te gaan. H. claimt dat ze is gedwongen door haar gewelddadige man, in de war was en dat ze niet wist wat in Irak en Syrië gebeurde en waar IS voor stond. De aanklagers geloven daar niets van.

Alle artikelen geladen. Overzicht →