Sociaaldemocraten dienen klacht in over affaire-Kroes
Buitenland

Sociaaldemocraten dienen klacht in over affaire-Kroes.

Ruim 40 Europarlementariërs hebben aan de bel getrokken naar aanleiding van het recente bericht dat Neelie Kroes onlangs een baan verzweeg voor de Europese Unie. Initiatiefnemer Paul Tang (PvdA) wil de regels van huidige en voormalige Europarlementariërs aanscherpen.

Op die manier moet belangenverstrengeling worden voorkomen tussen politici en het bedrijfsleven, schrijft het Reformatorisch Dagblad. Inmiddels heeft Neelie Kroes na de verplichte 'stopperiode' van anderhalf jaar alweer een ander baantje. Ze is nu onder meer adviseur bij taxidienst Uber, maar de sociaaldemocraten willen dat die periode wordt verlengd naar drie jaar. "Het is onverteerbaar dat Europese toppolitici kort na hun vertrek in dienst treden bij bedrijven waarvoor zij eerder als politiek verantwoordelijken de regels opstelden", aldus Tang. 

Tang kondigt verder aan dat als de commissie niet naar tevredenheid reageert op de ingediende klacht, hij de zaak zal aandragen bij de Europese ombudsman. "Grote bedrijven lijken nu met hun miljoenen politieke invloed te kopen", vindt Tang. Morgen wordt er door het Europese Parlement over de kwestie vergaderd.

Alle artikelen geladen. Overzicht →