Solidariteit komt van twee kanten

Solidariteit komt van twee kanten  

17 maart 2020 - 10:47

Rutte kán dit. Een speech houden waarna iedereen helemaal #teamRutte is. Woorden uiten waarvan je na afloop zegt: maar wat heeft -ie nou gezegd?! Niets wat je niet al wist, maar het werkt. Alle neuzen dezelfde kant op, media op één lijn en godbetert zelfs die kleuters die zichzelf oppositie noemen, weten zich gedragen. We zijn één team. Zeker nú.

En dus was Rutte meesterlijk. In een klap ging het niet meer over Eric Wiebes die tot in lengte der dagen teert op belastinggeld dat mede is opgebracht door de mensen op wie hij zo neerkijkt: ZZP’ers. ZZP’ers die deze dagen de een na de andere opdracht gecanceld zien worden. Ze klagen er niet over, ze constateren het. ZZP’ers zijn flexibel, wij maken zelden mee dat de bomen tot in de hemel groeien. Waar Rutte opriep tot zorg voor elkaar, zette Wiebes ons tegen elkaar op. De loonslaven janken al weken – met de KLM voorop. Het was zo makkelijk, geld verdienen. Ziek worden. En even makkelijk je inkomen houden. Want ZZP’ers, dat zijn die losers die hun baan hebben opgegeven. Aldus Wiebes, de belichaming van de man die dusdanig incapabel is dat alleen Rutte hem in zijn team wilde hebben.

Rutte had het over solidariteit, een woord dat zijn tuinkabouter nog moet leren spellen. Solidariteit. We gaan klappen krijgen en er zullen doden vallen. Hoeveel weet niemand, dus blijf maar weg van het internet. Maar heus, er volgen noodmaatregelen. De vraag is of de ZZP’ende loodgieter, kapper, patatboer en bloemist net zo sexy, stoer en fotogeniek zijn als de KLM-piloot en stewardess om met staatssteun overeind te houden.

Ik gun Rutte z’n speech, z’n succes. Je zou er maar staan en moeten beslissen dat je kiezers ziek gaan worden. ‘Gecontroleerd ziek’. Maar als ik ziek moet worden, eis ik solidariteit. Als belastingbetaler, als ondernemer, als vrouw. In zijn speech hoorde ik niets, helemaal niets, waaruit mijn vertrouwen in wederzijds solidariteit toenam. Dus bij deze de input voor de volgende speech. De input waaruit vanuit de politiek de solidariteit met de rest van Nederland zal blijken. Want solidariteit komt van twee kanten. Het kan niet zo zijn dat wij dood moeten gaan, dat wij thuis zitten werkloos te zijn en dat een handjevol Wiebesachtigen erbij staan en doden tellen. Ook wij verdienen het om gered te worden.  

  1. Laten we beginnen met eentje in de categorie solidariteit die echt pijn doet: halveer per direct de vergoeding van alle politici en ambtenaren. Als ZZP’ers geen opdrachten hebben, loonslaven ontslagen worden, waarom zouden politici dan hun volledige salaris uitbetaald krijgen? Solidariteit gaat twee kanten uit. NU!
  2. Standaard belastingvoordeel voor iedereen in het boekjaar 2020. Over de eerste 20.000 euro hoeft niemand belasting te betalen. Ik wil wel ‘ns zien hoe belangrijk de ZZP’ers zijn voor de overheid.
  3. Per direct minder btw op álle producten in de supermarkt. Als die shit omhoog kan, kan -ie ook omlaag.
  4. Per direct een renteloze lening van € 20.000 voor iedereen. Terugbetaaltermijn afhankelijk van inkomen in de jaren 2021/2022/ later; gelijk het terugbetaalschema van studenten die geld lenen voor hun studie. 
  5. Uitstel belastingbetaling – over alle jaren die nog uitstaan. Alle reserves zijn nodig in deze tijd.
  6. Flitspalen de komende zes maanden uitzetten. Gewoon, omdat het kan. Beloven wij dat we 100 rijden. En heus, dat is een andere belofte dan dat we €1000 terugkrijgen.
  7. Neem tenminste twee maanden beslissingen die in het belang van Nederland en Nederlandse burgers zijn. Wees solidair als politicus, werk elkaar niet tegen. Scoor niet over de rug van anderen.  
  8. Waardeer verplegers, onderwijzers, agenten en brandweer zoals elke Nederlander doet. Betaal ze fatsoenlijk. Neem ze in dienst, geef ze een pensioen en verhoog hun salarissen. Ze zijn het meer waard dan een willekeurige politicus in het algemeen, maar Eric Wiebes in het bijzonder. 
  9. Nog eentje in de categorie solidariteit: kap met die wachtgeldonzin, haal elke Wiebeskloon van z’n staatspensioen af. 
  10. Tot slot eentje waar je het nooit over mag hebben maar hey, we moeten allemaal solidair zijn: laat de Oranjes ‘ns belasting betalen. En huur. En werken voor hun geld, zoals elke andere Nederlander. Waar zijn jullie toch zo bang voor?

Zie daar de hoofdpunten van de volgende speech en ik ben je vrouw als het gaat om de ‘herd immunituy’. Ondertussen mag niemand me kwalijk nemen dat ik Wiebes een lekkend dak gun deze dagen. En muizen die kortsluiting in zijn meterkast veroorzaken. Vind maar een ZZP’er die dat fixt. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.