Somaliërs redelijk arbeidsschuw
Binnenland

Somaliërs redelijk arbeidsschuw.

Hee hallo werkend voetvolk. Bijna weekend alweer. Nog maar een dagje gluren naar de hoofden van uw immer chagrijnige collegae en voila: u krijgt weer twee dagen de tijd om op te laden voor de volgende vijf dagen irritatie.

De combinatie Somaliërs en werken blijkt helaas geen gelukkige. Somaliërs, is dat eigenlijk wel een politiek correct benaming? Nee, dat is het niet. Moreel gezien moeten we inderdaad spreken van Somalische Nederlanders.

Terwijl u in alle vroegte in de wagen/treinwagon rolt, ligt menig Somali nog lekker te tukken op uw kosten. Van de 40.000 Somaliërs die ons land rijk is, heeft maar liefst 52 procent met een bijstandsuitkering patent op een maandelijkse greep uit de staatsruif.

Maar hoe komt dat eigenlijk? Maak uw borst nat voor een drietal redenen die zorgen voor een verminderd arbeidsethos.

Laag opgeleid. Ongeveer 68 procent van hen is niet verder gekomen dan basisonderwijs. Komt dan weer doordat het land tussen 1993 en 2009 verscheurd werd door politieke onrust, terrorisme en oorlog.

Moeite met de o zo moeilijke Nederlandse taal. Twee op de drie Somali snapt geen jota van ons Donald Duck-taaltje. Of er uit eigen initiatief wordt getracht die alsnog onder de knie te krijgen is niet bekend.

Nederland is medeschuldig. Zo laat men steken vallen op het gebied van goede begeleiding bij inburgeren en wordt er nauwelijks gekeken naar waar er arbeidskrachten nodig zijn. 

U zou vermoeden dat het uitdelen van gratis centjes onder het Somalisch/Nederlandse volk zorgt voor euforie onder de betrokkenen. Maar dat is niet helemaal zo. Slechts 66 procent voelt zich echt thuis in ons land en geeft onze verzorgingsstaat een 7,6 als algemeen rapportcijfer.

U moet niet denken dat het hoge aantal uitkeringen onder Somalische Nederlanders iets is dat sinds dit jaar speelt. We drongen zelf al een aantal maal de gesloten wereld die 'qat' heet binnen, die beelden kunt u hieronder nog eens even rustig bekijken.

Alle artikelen geladen. Overzicht →