'Soms krijg je weleens het gevoel dat we gemanipuleerd worden'

'Soms krijg je weleens het gevoel dat we gemanipuleerd worden' 

02 december 2022 - 10:53

Kloppen de zaken wel zoals ze voorgesteld worden en wordt ons wel de hele waarheid verteld? Schrijver en columnist Leon de Winter wil eigenlijk ver weg blijven van zulke gedachtes maar toch: "Soms denk je wel eens dat we gemanipuleerd worden."

Neem bijvoorbeeld het stikstof- of coronadebat. In de podcast Op z'n Kop! laten Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman regelmatig allerlei professoren aan het woord, die zeggen dat bepaalde zaken zoals ze door politici en de media worden voorgesteld gewoon niet kloppen en dat ze dat kunnen aantonen, maar daar wordt dan totaal niet naar geluisterd en gaat het beleid gewoon door..

Leon de Winter denkt dat veel mensen die ene vraag niet durven te stellen. "Daar moet je dan zo'n gruwelijk, inhumaan antwoord op geven. Je krijgt steeds sterker het gevoel dat we worden gemanipuleerd. En dat is een rotstemming. Ik wil zo niet denken of leven maar je loopt tegen die muur aan waarop heel groot staat 'waarom gebeurt dit allemaal?' En daar moeten we vandaan blijven.

Marianne vraagt zich af of dat komt door domheid is of kwaadaardigheid? "Ik denk geen van beiden. Ik geloof in goede intenties en niet in slechte inzet van iemand als Van der Wal. Die doet ook gewoon haar best en denkt dat ze iets goeds doet", zegt De Winter.

Benieuwd naar de hele aflevering? Luister dan hier naar Op z'n Kop!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml