SP wipt weigerwethouder, iedereen WOEST
Binnenland

SP wipt weigerwethouder, iedereen WOEST.

Het landelijk bestuur van de SP heeft één van zijn populairste wethouders uit de partij gezet. De Rijswijkse wethouder Björn Lugthart weigert namelijk sinds mei zijn salaris af te geven aan de partij, en overtreedt daarmee de solidariteitsregeling die voorschrijft dat SP'ers 75 procent van hun loon moeten inleveren.  De politiek in Rijswijk reageert ontsteld en staat als één man achter de weigerwethouder.

Nu Lugthart zonder partij zit wil zelfs zijn grootste tegenstander hem binnen de partij hebben. De tweemansfractie van de SP in Rijswijk schaart zich ook achter Lugthart en breekt zo met de partijdiscipline.

Nadat Lugthart wethouder is geworden moest hij plotseling ook zijn spaargelden, neveninkomsten, schulden en hypotheek vrijgeven aan de partij. Dat weigert Lugthart en stapte naar de geschillencommissie, maar die stelde hem in het ongelijk. Hoe het nu verder moet met Lugthart is onbekend. Hij blijft wethouder in Rijswijk en heeft toegezegd om het collegeakkoord uit te voeren, weet het AD.

Alle artikelen geladen. Overzicht →