Spijkenisse, het nieuwe Zaandam: 'Het lijkt wel oorlog'
Binnenland

Spijkenisse, het nieuwe Zaandam: 'Het lijkt wel oorlog'.

Volgens buurtbewoners is het nog niet zo erg als in Zaandam, maar toch broeit er iets tussen de bewoners in De Akkers in Spijkenisse. Vuurwerkbommen en opstootjes tussen jongeren en agenten.

Een omwonende van het winkelcentrum Akkerhof zegt tegen het AD dat het wel oorlog lijkt: "Ik sta nog te trillen". Terwijl het voorval met de vuurwerkbom al afgelopen vrijdag om 01.45 uur gebeurde.

Luide knallen werden er gehoord en de ruiten van de snackbar zijn ingegooid met stenen. Ook werden er vuurwerkbommen naar binnen gegooid. Bewoners boven het friethuis kregen ook een vuurwerkbom op het balkon en moesten worden geëvacueerd.

Structurele ellende

Het is niet het enige incident dat de afgelopen tijd plaatsvond. Ook de Action moest er aan geloven, waar de ruiten eveneens werden ingegooid. Daarnaast raast er een inbrekersbende door de wijk. Onlangs is er al een jongere aangehouden na een opstootje met agenten. Daarnaast werd in juli eetcafé De Akkers, op hetzelfde plein, voor onbepaalde tijd gesloten vanwege drugshandel. De politie hield toen zes personen aan.

Verboden samen te scholen

Een samenscholingsverbod is er nog niet voor het plein, maar burgemeester Mirjam Salet van de gemeente Nissewaard werkt er hard aan. Buurtbewoners zijn blij met dat plan van de burgemeester.

Alleen al het dreigen met een samenscholingsverbod heeft er toe geleid dat er minder hangjongeren hangen rond het plein. De krant sprak met een 17-jarige hangjongere die er enorm van baalt dat hij er niet langer kan hangen. Als hij met twee vrienden staat te praten riskeert hij al een boete van 100 euro.

Het wijzende vingertje

Wie er werkelijk voor de ellende zorgt in Spijkenisse is volgens ondernemers en omwonenden niet te zeggen. Ze vermoeden wel het één en ander, maar kunnen het niet hard maken. Volgens sommige omwonenden en ondernemers is het gericht tegen de Chinese eigenaar van de snackbar. Weer anderen zeggen dat het acties zijn van verveelde kinderen.

Over één ding zijn ze het eens. Het zijn niet de oudere hangjongeren van Antilliaanse afkomst. Dat zijn juist de jongens die de boel een beetje in de gaten houden, volgens een medewerkster van een winkel.

Alle artikelen geladen. Overzicht →