Staatssecretaris Belastingdienst: 'Institutioneel racisme geen racisme'

Staatssecretaris Belastingdienst: 'Institutioneel racisme geen racisme' 

25 mei 2022 - 14:20

De Belastingdienst die toegeeft dat het zich schuldig heeft gemaakt aan institutioneel racisme. Volgens staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) hoeft dat niet zo'n big deal te zijn, want volgens hem is institutioneel racisme iets heel anders dan rassenhaat.

Erkenning dat de fiscus zich er stelselmatig schuldig aan heeft gemaakt, bijvoorbeeld in het geruchtmakende toeslagenschandaal, hoeft volgens de bewindsman dan ook niet per se juridische consequenties te hebben. Blijkbaar is dat belangrijk.

De Belastingdienst hield jarenlang een omstreden zwarte lijst bij van mogelijke fraudeurs. Uit onderzoek van PwC bleek dat mensen met een "niet-westers voorkomen" strenger gecontroleerd werden. Ook nationaliteit, leeftijd en bijvoorbeeld donaties aan moskeeën speelden mee.

Van Rij verklaart als volgt waarom institutioneel racisme niet 'echt' racisme is: hij verwijst naar een definitie van institutioneel racisme die is aangereikt door het College voor de Rechten van de Mens. Hij maakt daaruit op "dat er onbewust, onopzettelijk, structureel sprake kan zijn van gedragingen in een organisatie, waarbij er toch groepen anders behandeld worden dan andere". Dat noemt hij "echt iets anders" dan het bewust uitsluiten van mensen op basis van ras, afkomst of religie, wat gewoon strafbaar is.

Op deze manier uitgelegd, hoeft institutioneel racisme volgens Van Rij geen extra juridische consequenties te hebben. Hij wijst erop dat mensen die op de zwarte lijst stonden en daar nadeel van hebben gehad, daar ongeacht de reden een "tegemoetkoming" voor krijgen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml