Staatssubsidie voor De Staat terecht
Entertainment

Staatssubsidie voor De Staat terecht.

Henriëtte Post, directeur van het Fonds Podiumkusten, vindt het terecht dat band De Staat een kleine miljoen euro subsidie toegekend heeft gekregen. "Ik begrijp van De Staat zelf dat ze behoorlijk onder vuur zijn komen te liggen, ook vanuit de popsector zelf. Dat vond ik wel verrassend."

De manager van De Staat is adviseur bij het Fonds, maar Post ontkracht geruchten dat zij betrokken zou zijn bij de subsidieaanvraag. Post noemt het bedrag in het AD verder "niet exceptioneel hoog". "Wie weleens naar concerten van De Staat is geweest, weet dat het om meer gaat dan vijf jongens op een podium. In het theater en de dans vinden we dat heel gebruikelijk en realiseren we ons dat het duur is. Bij de popmuziek zijn we dat misschien niet zo gewend." 

Ook ontkent de directeur dat er sprake is van oneerlijke concurrentie voor andere bands. "Als De Staat ineens voor veel lagere gages zou gaan spelen loopt de band het risico dat er subsidie moet worden teruggegeven. Bovendien zijn ze niet de enige popband die subsidie krijgt." 

Van Gogh

Post meent dat de subsidie kan helpen met het uitdragen van de Nederlandse cultuur in het buitenland. "Iedereen ter wereld weet wie Rembrandt en Van Gogh zijn. Dat is iets om trots op te zijn." Op de vraag of deze schilders ook subsidie kregen, antwoordt ze: "Zij leefden in een heel andere tijd, waarin er nog geen rijkssubsidieregelingen waren. Discussie over dat systeem zal er altijd zijn."

Alle artikelen geladen. Overzicht →