'Pedo-presentator' zorgt voor staking bij Franse zender
Buitenland

'Pedo-presentator' zorgt voor staking bij Franse zender.

Het is hommeles bij de Franse nieuwszender iTELE. De fransozen brengen de omstreden Jean-Marc Morandini op zender, wat vanmorgen tot een grote staking onder het personeel heeft geleid. Morandini wordt verdacht van zedendelicten met twee minderjarige jongens.

Morandini zou een nu 18-jarige knul in februari en maart 2013 via internet seksuele voorstellen hebben gedaan, schrijft Le Monde. De tweede jongen, inmiddels 23 jaar oud, reageerde in 2009 op een castingoproep van Morandini's productiebedrijf, en werd door de presentator thuis uitgenodigd, waar Morandini hem naakt wilde fotograferen.

Adjunct-hoofdredacteur stapt op

Na een verhitte vergadering vanmorgen werd, door middel van een stemming onder het personeel van iTELE, besloten om massaal het werk neer te leggen. Volgens het Franstalige L'Express stemden 114 medewerkers voor een staking, 4 tegen, en onthielden 18 lui zich van de stemming. De staking is voor 24 uur, morgen wordt er opnieuw gestemd om eventueel nog een dag te gaan staken. De ellende reikt zelfs nog dieper: adjunct-hoofdredacteur Alexandre Ifi, al sinds 1999 in dienst bij iTELE, is vanmorgen opgestapt. 

Petitie

De journalisten startten op 7 oktober al een petitie tegen de komst van Morandini op hun zender. Ook stuurden ze een open brief naar het bestuur met de vraag om afstand te doen van de presentator op hun kanaal. 

Morandini liet al via zijn blog weten dat de journalisten hem gewoon "zijn werk moeten laten doen", en zijn onschuld moeten respecteren, aangezien hij enkel verdacht is.

Alle artikelen geladen. Overzicht →