STAP-budget: Kabinet gaat voorlopig door met hobbycursussen financieren

STAP-budget: Kabinet gaat voorlopig door met hobbycursussen financieren 

25 november 2022 - 11:55

Het zijn barre tijden op de arbeidsmarkt, met tekorten in sectoren als het onderwijs, de zorg en techniek. Het lukt Rutte-IV nog niet om iets aan die tekorten te doen. Wel vond politiek Den Haag het nodig om begin dit jaar een rijk gevuld subsidiepotje van 180 miljoen euro in het leven te roepen: het STAP-budget.

Elke Nederlander kan 1000 euro van de overheid krijgen om een cursus of training naar keuze te doen. Van edelsteentherapie tot paardencoaching, allemaal op kosten van het Rijk. Maar of zorgmedewerkers en onderwijzers er blij mee zijn?

De verhalen over hobbycursussen en financieel gewin van commerciële opleiders die slim inspelen op het STAP-budget bereiken Tweede Kamerleden ook. Het plan van minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (CDA) vindt dan ook weerstand in de Tweede Kamer, van de VVD tot aan de SP. Mariëlle Paul (VVD): “Op het moment dat je zuur verdiend belastinggeld inzet om opleidingen te betalen, mag je ook best eisen stellen.”

Dat sentiment speelt niet alleen in de Tweede Kamer, maar ook bij mensen in de onderwijswereld. Voorzitter van de Vereniging Hogescholen Maurice Limmen ziet niet in hoe de regeling bijdraagt aan de tekorten op de arbeidsmarkt. Om de 1000 euro te ontvangen zijn er een aantal momenten in het jaar waarop cursisten-in-de-dop zich via de STAP-website kunnen inschrijven. Het is dan nog maar de vraag of je snel genoeg bent. “Het voelt een beetje als de doldwaze dagen bij de Bijenkorf”, aldus Limmen, wijzend op de stress die mensen ervaren bij deze digitale inschrijfmomenten. Limmen: “Het is juist dat soort stress die je als overheid niet zou moeten creëren bij om- en bijscholing”.

Waarom wil van minister Van Gennip dan koste wat kost doorgaan met het STAP-budget? Volgens haar bereikt de regeling laagopgeleiden en werkzoekenden beter dan de regeling die tot eind vorig jaar nog actief was. Dat is hoopvol gedacht. Met een database van 100.000 cursussen, waarvan er duizenden ruiken naar hobbyisme, zijn de sectoren met hoge nood niet geholpen. Of STAP dat snel gaat veranderen? 2 januari is er weer een inschrijfmoment, de paardencoaching staat nog open.

Kijk hier De Hofbar terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml