'Statushouders eerst' geldt nog steeds bij uitdelen woningen
Binnenland

'Statushouders eerst' geldt nog steeds bij uitdelen woningen.

Nou, lekker positief nieuws voor u deze morgen. Het was u allen reeds bekend dat sociale huurwoningen op zijn, de wachtlijsten steeds langer worden, economische daklozen bij het Leger des Heils slapen en uw kind waarschijnlijk tot zijn/haar 45e noodgedwongen thuis moet wonen. 

Ondanks bovenstaande feiten én ondanks een wetswijziging die twee jaar geleden voorschreef dat onze lieve statushouders geen voorkeurspositie meer genieten bij het uitdelen van sociale huurwoningen, is dat laatste nog steeds het geval. Gemeenten blijven gewillig de slogan 'nieuwkomers eerst' hanteren.

Dat heeft de Volkskrant bekendgemaakt, nadat het informatie opvroeg bij 186 van de 380 gemeenten. Een waanzinnig aantal van slechts VIER gemeenten (Castricum, Medemblik, Stichtse Vecht en Westland) heeft de voorkeur voor statushouders goodbye gezegd. 

In 26 gemeenten zou de voorkeursregeling 'onderwerp van discussie' zijn. Dan weet u het wel, er gaat daar dus niets veranderen. Goede voorbeelden hiervan zijn Alkmaar en Uitgeest, die als een dief in de nacht de voorkeursregeling aanpaste, maar aan de andere kant ook afspraken met woningcorporaties maakten over huisvesting van statushouders.

Alle artikelen geladen. Overzicht →