Steeksyriër Malekje: Allah mijn leidraad
Binnenland

Steeksyriër Malekje: Allah mijn leidraad.

Malek F., de man die op Bevrijdingsdag dit jaar drie mensen neerstak in Den Haag, moest vanmorgen in de extra beveiligde rechtbank van Schiphol verschijnen voor de eerste voorlopige zitting. Ondanks dat F. verstek liet gaan is best veel duidelijk geworden.

Malek ontkent stellig dat hij handelde uit terroristisch oogmerk. Hij stelt dat alles wat hij deed, van Allah kwam. Dat hij in een telefoongesprek met zijn moeder bazelde over het afslachten van zijn vijanden (joden, christenen en 'achterlijke dieren' alias ongelovigen), in de psychiatrische kliniek Parnassia visioenen kreeg van de 72 welbekende maagden, wilde sterven als martelaar en zichzelf bestempelde als 'soldaat van de soldaten van Allah', doet daar niets aan af.

Malek gewoon een warhoofd, joh

F. heeft natuurlijk ook een advocaat, de heer Knoester. Die kennen we vooral het het feit dat hij ettelijke malen verkondigde dat Malek echt niet gelinkt kan worden aan terreur.  Aan de raadsman de taak net te doen alsof het allemaal niet waar is wat zijn cliënt ten laste wordt gelegd. Zo was Malek ten tijden van zijn daden gewoon "heel erg in de war".

Politiegeweld zeer ernstig

Maar wat helemaal ernstig is, en dat is volgens Knoester topprioriteit: het "buitenproportionele politiegeweld". Want, zo wil Knoester weten, waarom is mijn cliënt in hemelsnaam neergeschoten zonder waarschuwing? Misschien omdat uw cliënt bij een slachtoffer bijna zijn halsslagader had doorgesneden, meneer Knoester. De advocaat heeft een verzoek ingediend om drie politieagenten op het matje te kunnen roepen over hun vreselijke daden jegens de toch al getraumatiseerde F. De rechtbank wees dat verzoek toe.

Onderstaand kunt u lezen hoe de pro-formazitting verliep aan de hand van Tweets van Silvan Schoonhoven, verslaggever bij De Telegraaf.

Alle artikelen geladen. Overzicht →