Stem op een vrouw

Stem op een vrouw 

20 mei 2019 - 12:37

Donderdagavond in de OBA in Amsterdam. Vanaf de pluche theaterstoel woon ik een bijzonder inhoudelijk debat bij tussen uitsluitend vrouwelijke kandidaten voor het Europees Parlement. Er wordt gelachen, veel geklapt en vooral goed geluisterd. De desbetreffende dames zijn niet de boegbeelden van hun partij, maar juist (jongere) vrouwen die lager op de lijst staan. Want: met een voorkeursstem op de eerste vrouw op de lijst komen er nog niet meer vrouwen in het parlement – aldus “Stem op een vrouw” die het debat samen met “Prove them wrong” organiseert.

De eerste vrouw op de lijst is namelijk meestal al verzekerd van een zetel en het overschot aan stemmen gaat dan toch naar de man(nen) direct onder haar. Met een stem op een vrouw lager op de lijst kun je wel verschil maken. Want met genoeg voorkeursstemmen kan een vrouwelijke kandidaat net boven haar mannelijke collega voorgaan. En dat is nodig. Want hoewel de meerderheid van de Europese bevolking vrouw is, wordt van de in totaal 751 zetels in het Europarlement slechts één-derde door vrouwen bekleed (van non-binair, gender queer en anders heeft men nog steeds niet gehoord). Slechts één van die vrouwen is ook nog zwart.

Er zijn meer problemen als het om de representatie van de Europese burger gaat. Zo is er een schrijnend gebrek aan jonge gezichten, LHBTIQ (er zit bijvoorbeeld geen één transgender-persoon in het parlement), religieuze minderheden en/of biculturele Europeanen. Aan het gebrek aan jeugd en LHBTIQ wil de partij VOLT in ieder geval wel wat doen. Deze gloednieuwe Europese partij die op 23 mei in acht lidstaten aan de verkiezingen meedoet is opgericht door scholieren en studenten. De partij heeft de ambitie om jongeren een stem te geven. De aarde is immers in bruikleen van toekomstige generaties en er blijft weinig voor hen over als het zo doorgaat.

Een debat op donderdagavond in een centrale bieb mag saai klinken, maar niets is minder waar. Niet alleen is het boeiend en bij vlagen zelfs humoristisch, het is bovenal een verademing. De vrouwen hebben hun dossierkennis allemaal uitstekend op orde, houden zich strikt aan afgesproken regels en spreektijd, laten elkaar uitpraten, kennen feiten en cijfers én: ze hebben het puur en alleen over relevante kwesties waardoor ik me maar weer eens realiseer hoe belangrijk dat Europees Parlement eigenlijk is.

Geen haantjesstrijd. Geen ego-competitie. Geen gebluf. Geen gehoon. Een jaar geleden modereerde ik namens Women’s March Nederland zelf een van de eerste vrouwelijke lijsttrekkersdebatten. Voor zover ik twijfelde of een stem op een vrouw nou zo noodzakelijk is (of verschil maakt), raakte ik bij dit debat slechts verder overtuigd. Vrouwen kunnen zich nog steeds geen foutje permitteren en moeten dubbel zo hard werken voor hun rechtmatige plek in het politieke bestel. Dit maakt ze in veel gevallen gekwalificeerder, grondiger, perfectionistischer en (ongewild) bescheidener dan hun mannelijke collega’s. Onterecht natuurlijk, want een vrouw zou net zoveel fouten als een man moeten kunnen maken zonder dat dit op haar seksegenoten afstraalt. Maar wel ten voordele van de burger. Die is immers juist gebaat bij volksvertegenwoordigers die zichzelf constant aan de hoogste lat toetsen en het niet als een vanzelfsprekendheid beschouwen dat ze namens u en mij het woord mogen voeren. En dat over thema’s die een stuk spannender en belangrijker zijn dan je zou denken op basis van het volgende populistische televisiedebat tussen hun veelal mannelijke collega’s.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie