Stembiljetten weer niet goed, moeten aangepast worden
Binnenland

Stembiljetten weer niet goed, moeten aangepast worden.

De politiek weet ook niet wat het wil hè... Zijn stembiljetten de afgelopen jaren steeds langer en dikker geworden, nu wordt vanuit de gemeente de noodklok geluid dat een stembiljet juist klein (en scanbaar) moet zijn.

Dit heeft alles te maken met dat er ook bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen weer de nodige hertellingen zijn geweest. Omdat sommige partijen het maar niet konden verkroppen dat ze net een paar stemmen tekort kwamen voor een extra restzeteltje.

Het gênante is dat die hertellingen bijzonder zinvol bleken te zijn. Zo kreeg het CDA in Bergen op Zoom en Venray een restzetel die eerst aan een lokale partij was toegewezen. In Maastricht moest het er juist een afstaan, aan D66.

Hoe dat komt? De stemmen worden handmatig, vaak tot diep in de nacht door ouderen geteld. En die maken nou eenmaal fouten, want de scherpte is er na elfen bij hen wel een beetje vanaf natuurlijk. "Dit kan zo niet langer", zegt vicevoorzitter Henk van Dijkhuizen van de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken (NVVB) dan ook tegen het AD.

Stembiljetten eindelijk met de tijd mee? 

De gemeenten pleiten voor het invoeren van een kleiner, handzaam stembiljet die bovendien elektronisch gescand moet kunnen worden. Veel handiger (en bovenal sneller).

Wij kennen nóg een betere optie: digitaal stemmen. Maar afscheid nemen van het rode potlood gaat zelfs de gemeenten te ver. Voor we het weten is er weer een een of andere Russische hacker die in komt breken.  

Alle artikelen geladen. Overzicht →