Stichting om de tafel met Blokhuis over 'sorry' aan moffenmeiden
Binnenland

Stichting om de tafel met Blokhuis over 'sorry' aan moffenmeiden.

De Stichting Werkgroep Herkenning gaat morgen op de thee bij staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Reden is het feit dat onze regering nooit excuses heeft gemaakt voor de behandeling van zogenoemde 'moffenmeiden'.

Even een lesje geschiedenis: Nederlandse 'moffenmeiden' waren vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog een relatie hadden (of zouden hebben gehad) met Duitse militairen. Na de bevrijding werden zij publiekelijk vernederd en de staat deed daar geen moer aan.

De stichting Werkgroep Herkenning is een belangenorganisatie van onder meer kinderen van deze groep vrouwen. Voorzitter Cuny Holthuis is blij dat verantwoordelijk staatssecretaris Blokhuis over de kwestie wil praten, maar wil niet vooruitlopen op de uitkomst ervan. "Het is immers pas een eerste gesprek", aldus Holthuis tegenover het ANP.

Vorige maand bood de Noorse premier Erna Solberg namens de Noorse regering excuses aan voor de wijze waarop het land is omgegaan met Noorse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog een relatie hadden met Duitse militairen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →