'Stop met term witte en zwarte scholen'
Binnenland

'Stop met term witte en zwarte scholen'.

We moeten in Nederland stoppen met het labelen van scholen als zwart of wit. Daartoe roepen vijftien onderwijswetenschappers op in De Volkskrant. 

Sinds de jaren 70 is het in Nederland een normale zaak om scholen te labelen als wit of zwart. Scholen met meer dan 50 procent leerlingen met een niet-westerse achtergrond vallen onder de categorie zwarte scholen. Nederland is het enige land in Europa waar gebruik wordt gemaakt van deze terminologie. Elders bestaat dit niet.

Het probleem achter de labels zit 'm in drie dingen: de termen dragen hiërarchische connotaties met zich mee, het gebruik van de termen kunnen de afstand tussen de meerderheid en minderheidsgroepen vergroten en verder kunnen de labels leiden tot een selffulfilling prophecy, waarbij docenten en leerlingen op scholen die bestempeld zijn als zwart lagere academische verwachtingen hebben. 

Conclusie van de onderwijswetenschappers luidt: "Laten we stoppen met het gebruik van de termen zwarte en witte scholen, ze markeren een symbolische apartheid in het onderwijsstelsel en leiden tot stigmatisering van scholen en leerlingen." 

Termen 'witte en zwarte scholen' afschaffen?
Nee, zwarte scholen zijn een feit. We kunnen niet wegkijken.
Ja, afschaffen die terminologie. Segregatie in het onderwijs moet bestreden worden.
Ik mag van mijn vrouw geen mening hebben
Poll Maker
Alle artikelen geladen. Overzicht →