Straf Balie-Syriër in hoger beroep teruggebracht naar slechts 6,5 jaar cel

Straf Balie-Syriër in hoger beroep teruggebracht naar slechts 6,5 jaar cel 

03 juli 2023 - 14:04

Zo doen we dat! In hoger beroep is de straf voor Aziz A. - beter bekend als 'Balie-Syriër - teruggebracht tot 'slechts' 6,5 jaar brommen achter de tralies voor onder meer deelname aan een terroristische organisatie. En dat is toch echt fors lager dan de 22,5 jaar die geëist was én de veroordeling van 15 jaar en 9 maanden cel die de rechtbank Rotterdam eerder had opgelegd.

Zoals u misschien nog weet dook deze meneer in 2017 ineens op in debatcentrum De Balie in Amsterdam, waar hij door vredesactivisten werd herkend. In onze hoofdstad zou hij een vrolijk leventje hebben geleefd waarin "feesten en vrouwen" de boventoon voerden. Volgens de rechtbank Rotterdam allemaal nadat hij in de periode 2011-2014 in de hoogste regionen van terreurorganisatie Jabhat al-Nusra bivakkeerde.

Maar dat is allemaal leuk en aardig. Het hof ziet geen bewijs dat Aziz een leidinggevende rol had binnen de terroristische organisatie. Het openbaar ministerie had Aziz en zijn broerlief Fatah lange tijd afgeluisterd, onder meer thuis en in de auto. Op basis van gesprekken die zij daar met elkaar en met anderen hebben gevoerd, op basis van getuigenverklaringen en op basis van onderzoek aan telefoons en computers vond de rechtbank in Rotterdam 15 jaar en 9 maanden brommen in de nor wel prima. Het Hof dus niet.

De advocaten van de broers zetten ook toen al grote vraagtekens bij de waarde die aan de gesprekken moeten worden toegekend, omdat met name Fatah "grote verhalen" zou ophangen en een leugenaar zou zijn. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml