Straffen doen zuipende automobilisten niets
Binnenland

Straffen doen zuipende automobilisten niets.

Mensen die met grote hoeveelheden drank op achter het stuur stappen zijn compleet ongevoelig voor de eventuele straffen die daar aan hangen. Dat blijkt uit een rapport van verkeersonderzoeksbureau SWOV.

Zeker na het afschaffen van het alcoholslot deert het de alcomobilisten niet meer. Ook is de pakkans vrij klein. Van de 90.000 tot 125.000 zuiprijders worden er slechts 7.500 opgepakt.

De rond de 100.000 drankmobilisten zijn verantwoordelijk voor tussen de 50 en 95 doden in het verkeer. De kosten van dat alles liggen tussen de 0,8 en de 1,8 miljard euro per jaar. Ook leren de zuipschuiten er niets van, 45 procent van de voornamelijk mannen stapt gewoon weer met een bakkie op achter het stuur nadat ze door de politie betrapt zijn.

Alcoholslot

Voor de meest drankrijders was het alcoholslot de beste oplossing tegen het beschonken rijden. Het alcoholslot mag niet meer en alcomobilisten met zo'n slot in de auto mogen hem eruit slopen en gewoon een nieuw rijbewijs aanvragen en de weg weer op. Toch blijft het onderzoeksbureau erbij dat het de beste oplossing is. Een eventueel alternatieve optie is het belonen van drankrijders wanneer ze nuchter achter het stuur stappen. Volgens het AD praat de Tweede Kamer morgen over het afgeschafte alcoholslot.

Alle artikelen geladen. Overzicht →