Stralingsmeter Tihange staat wel eens uit
Buitenland

Stralingsmeter Tihange staat wel eens uit.

Energiemaatschappij Electrabel is voor de tweede maal dit jaar berispt door de nucleaire waakhond van België. Er zijn problemen met de veiligheid in de kerncentrale Tihange 3, schrijft De Morgen

Bij twee incidenten, allebei in mei, stelden specialisten van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) inbreuken van de veiligheidsvoorschriften vast. Beide keren was er sprake van nalatigheid van het personeel. 

Op 26 mei was een van de systemen die de druk moesten meten in het koelcircuit van kernreactor Tihange 3 'niet beschikbaar'. Een paar dagen later, op 30 mei, was er opnieuw een probleem. Het apparaat dat de radioactiviteit van de controlezaal van Tihange meet stond in testmodus en werkte daarom niet. Een geruststelling: de veiligheid kwam nooit echt in het gedrang, maar volgens de specialisten van FANC zijn de incidenten wel het vermelden waard.

"Door de opeenvolging van de incidenten, maar enkele dagen na elkaar, voelden we ons verplicht om een pro justitia (soort proces verbaal, red.) op te stellen", aldus Ine Wenmaekers van het FANC. "Het is echt de bedoeling dat de veiligheidscultuur in de kerncentrales zo sterk en goed mogelijk is. We moeten dan ook streng zijn. Menselijke fouten kunnen gebeuren, maar het ze mogen niet continu voorvallen."

Alle artikelen geladen. Overzicht →