Strijd om de hoofddoek

Strijd om de hoofddoek 

30 juli 2021 - 11:05

Drie dagen achter elkaar een Nieuwsuurreportage over vrouwen met hoofddoek. Kleurloos, compromisloos en vooral: angstaanjagend onpartijdig. Maar op één punt fenomenaal: Nieuwsuur kreeg vrouwen voor de camera die accentloos Nederlands spreken.

Het maakt de tegenstrijdigheid alleen maar groter: in foutloze volzinnen pleiten ze voor het recht om zich te distantiëren van de Nederlandse samenleving door de hoofddoek te dragen waar die – godzijdank – nog verboden is. Tegelijkertijd wordt de hoofddoek wél gedragen op de enige plek waar je die niet wilt zien: bij de VN Vrouwenvertegenwoordiging. Ja, deugen wordt nog ‘ns heel groot. En met de pleitbezorgers voor ongelijkwaardigheid zoals Nieuwsuur ze toont, heb je geen mannen nodig om je te laten onderdrukken.

Want onderdrukken doet die hoofddoek, ondanks het skateboard van de studente die in een of andere raad zit, ondanks de motormuisoutfit van de dame die ‘ons’ ‘vertegenwoordigt’ bij de VN. Zoals de Amsterdamse dame die de hoofddoek had afgedaan concludeerde: ‘Het zijn mannen die bepalen dat wij dat ding moeten opdoen’. Ergens hoorde ik een echo van mijn eigen teksten die ik pas bijna twee decennia publiceer. Een echo, zeker toen ik de dame ook nog hoorde zeggen dat mannen wel in korte broek lopen in de zomer en vrouwen… niet. Hoezo gelijkwaardig? Ja, ze zijn er wel, vrouwen die uit de islamitische cultuur komen, fatsoenlijk Nederlands spreken en hun leven herpakken zonder kopvod. Maar die anderen, die het dragen van het kopvod normaliseren, zijn in de meerderheid. Zeker als ze ook nog ‘ns gesteund worden door Nederlandse mannen en vrouwen.

Als verbieden geen optie is – want vrijheid – is normaliseren beter dan negeren en afkeuren? Vrouwen melden verongelijkt hun vak niet uit te kunnen oefenen omdat functies bij de politie en rechterlijke macht onpartijdigheid moeten uitstralen. Als je geen moslim van beroep bent, kun je dat kopvod toch gewoon afdoen? Maar nee. Dat ding moet door onze strot gedramd worden en Nederlandse hoofdredacteuren steunen dat door een moslimmodel met kopvod op een cover te plaatsen. Dus tja, die rechtszaal volgt vanzelf.

Als vrouwen het recht hebben om een hoofddoek te dragen, hoe kan het dan dat je als vrouw niet in je bikini naar je werk kunt? Nee, er zijn geen wetten die het verbieden, maar er is consensus dat we ons kleden naar de gelegenheid. Draag die hoofddoek, doe het lekker thuis. Of in de moskee, gescheiden van mannen. Op je islamitische school. Maar normaliseer het niet. Hoe is de vrouwelijke overtuiging dat een hoofddoek vrijwillig is, geen indoctrinatie vanuit cultuur, familie en geloof? Mentale onderdrukking, versterkt door verbale en in het ergste geval bekrachtigd met geweld. Er is niets mis met vrouw zijn, er is niets mis met je geloof belijden zonder hoofddoek. Tenzij je ervan overtuigd bent dat jouw god een enorme bruut is.

Laat dat laatste nou exact de overtuiging zijn, die niet-moslims hebben bij de islam en haar aanhangers. En laat die hoofddoek voor niet-moslims nou hét symbool zijn van dat brute geloof. Al toont onze staatsomroep hoe fantastisch die vrouwen met hoofddoek óók kunnen zijn, al roepen onze burgemeesters om het hardst dat hoofddoeken en burka’s de vrije keuze van vrouwen zijn, al verdedigt onze Tweede Kamer en ons kabinet met de grondwet in de hand de ‘rechten’ van moslims om zichzelf te zijn, de hoofddoek staat niet voor gelijkheid, niet voor vrijheid en al helemaal niet voor emancipatie. Het is geen strijd OM de hoofddoek. Het is een strijd TEGEN de hoofddoek. Een strijd tégen de normalisering ervan.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.