Studenten maken zangbundel over 'veldwerksletten'
Binnenland

Studenten maken zangbundel over 'veldwerksletten'.

Het creatieve brein van studenten blijkt onuitputtelijk als het gaat om seksisme richting vrouwen. Ditmaal is het de Utrechtse studievereniging van Aardwetenschappen die voor ophef zorgt.

Want voor wie denkt dat de eerstejaars geologie-studenten tijdens het jaarlijkse introductiekamp braaf de grond gaan analyseren, heeft het mooi mis. Er worden liedjes uit een zangbundel gezongen waar "het seksisme, de vrouwenhaat en de verkrachtingsfantasieën" uit zouden spreken. "Walgelijk en ontoelaatbaar" aldus woedende ouders die een klacht hebben ingediend bij de universiteit.

In de zangbundel genaamd 'Te lam om te zingen' staan onder meer dertien winnende teksten die tijdens het intro-weekend zijn geschreven. In vijf van die liedjes worden vrouwen "veldwerksletten" of "kuthoeren" genoemd. Andere teksten gaan vooral over seks, zoals "mijn moker is mijn derde been, ik ram er stenen mee kapot", en drank.

Student en verenigingsvoorzitter Marleen Ketelaars legt u even uit wat hier zo leuk aan is: "Het zijn gewoon woorden op papier die zeker niet serieus genomen moeten worden. Zoals een vierjarige lacht om poep-en-piesgrapjes, zo lacht een student om seks."

Maar in het huidige #MeToo-tijdperk kan dit nou eenmaal niet meer. De vereniging is zich dan ook rot geschrokken van de reacties en heeft na diverse gesprekken besloten om woorden als "hoer" of "slet" uit de bundel te schrappen.

Desondanks is dit hele voorval voor de Universiteit Utrecht wel reden om de financiering van de vereniging op te schorten en de zaak te laten onderzoeken, zo staat te lezen in het NRC

Alle artikelen geladen. Overzicht →