Studenten ne*ken niet meer door kamertekort

Studenten ne*ken niet meer door kamertekort  

07 september 2023 - 10:51

OPINIE. Zoals bekend kent dit land vele problemen (Rutte bedankt!). De armoede neemt toe, de vermogensongelijkheid neemt toe, we hebben een asielcrisis, een energiecrisis, we hebben Groningen, we hebben de toeslagenaffaire, we hebben enorme tekorten in de zorg en het onderwijs. En we hebben het gezeik van een vastzittende woningmarkt. Gevolg daarvan: studenten gaan steeds minder vaak op kamers.

En dat is erg. Dat is slecht. Dat is niet goed. We leven enorm mee met de huidige generatie studenten die noodgedwongen nog elke avond bij papa en mama thuis stipt om zes uur aan de gestampte pot moeten, want zo is de studententijd niet bedoeld. Je studententijd moet bestaan uit zuipen, feesten, neuken en heel af en toe een beetje studeren. Om na het studeren meteen weer te gaan zuipen, feesten en neuken. Zo moet het leven van een student zijn en niet anders. De jaren als student zijn nou eenmaal ontzettend belangrijk voor de vorming van de jonge mens.

Maar dit gaat dus helemaal mis. Dat blijkt uit cijfers van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting. In het collegejaar 2015-2016 woonde 53 procent van alle Nederlandse studenten op kamers, nu is dat nog maar 44 procent. En dit komt doordat kamers voor studenten tegenwoordig onbetaalbaar zijn. Voor een klein krot in één van de studentensteden betaal je al snel zo'n acht- of negenhonderd euro. Dat is van de zotte en voor de doorsnee student, die al de eindjes in het dure Nederland aan elkaar moet knopen, onbetaalbaar.

Maar ja, kamerverhuurders kunnen vragen wat ze willen, want er is een enorm tekort aan studentenkamers. Afgelopen jaar waren er 23.700 studentenwoningen te weinig, maar over een paar jaar is dat waarschijnlijk opgelopen naar 39.700 tot 56.800, zo is de verwachting. En daar komt dan ook nog eens bij dat er steeds meer internationale studenten naar Nederland komen die ook weer allemaal een kamertje nodig hebben.

Mooi klote voor de studenten dus. En dat terwijl het de mooiste tijd van je leven moet zijn. Met zoals gezegd een hoop vrijheid, een hoop bier, een hoop vrouwen, een hoop feest en heel weinig verantwoordelijkheid. Het komt allemaal door de vastgeroeste woningmarkt. VVD bedankt! Bij dezen een oproep aan de politieke partijen: los dit op! Er moet zo snel mogelijk weer zoveel mogelijk ouderwets gekeest kunnen worden in allerlei beschimmelde en gehorige studentenkamertjes!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.