Stukken Berlijnse Muur op vuilstortplaats
Buitenland

Stukken Berlijnse Muur op vuilstortplaats.

Een verslaggever van de Duitse omroep Deutsche Welle ontdekte dat een groot deel van de 155 kilometer lange, betonnen scheidingswand gewoon naar de vuilnisbelt in Berlijn is gebracht en er vandaag de dag nog steeds staat.

Daar staan ze dan, opgedeeld in stukken om als scheidingswand tussen de verschillende soorten afval te dienen. De betonplaten kwamen in 1990 op de stortplaats in Berlijn terecht. Zelfs de meest belezen historici wisten niet dat de - toen nog door de wereld met afschuw bekeken - stukken er stonden.

Niet verbaasd
Het bedrijf Alba bezit de stortplaats en was destijds betrokken bij het afbreken van de muur. "Mensen wilden zo snel mogelijk van de Muur af. Ik ben niet verbaasd dat de stukken op een plek als deze stortplaats terecht zijn gekomen", aldus Gerhard Sälter, historicus voor het Gedenkteken van de Berlijnse Muur.

Meneer Küber, eigenaar van de stortplaats, wacht na de bekendmaking nog even totdat de stukken meer waard zijn dan de 10.000 euro waarvoor de stukken in de tussentijd werden verkocht. "We wilden ze eerst hergebruiken, maar hebben daar gelukkig toch van afgezien", zegt hij tegen Deutsche Welle. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →