Sturgeon wil 'Schotlands plaats in de EU' verdedigen
Buitenland

Sturgeon wil 'Schotlands plaats in de EU' verdedigen.

Eerste minister van Schotland Nicola Sturgeon wil alle zeilen bijzetten om "Schotlands plaats in de EU" te verdedigen. Dat maakte ze bekend na afloop van een overleg met de Schotse ministerraad bij haar thuis.

"Het kabinet is het eens dat we zullen proberen om onmiddellijk te beginnen aan overleg met de EU-instituties en andere EU-leden om alle mogelijke opties te verkennen die Schotlands plaats in de EU moeten verdedigen," liet Sturgeon volgens The Guardian weten.

Schotland is traditioneel veel Eurofieler dan de rest van Groot-Brittanniƫ: 62 procent van de Schotten stemde eergisteren in het Brexit-referendum voor het behouden van het Britse EU-lidmaatschap. Gisteren al had Sturgeon laten weten te willen beginnen met het organiseren van een nieuw Schots onafhankelijkheidsreferendum. In 2014 mochten de Schotten ook al eens stemmen over onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk, maar dat werd toen verworpen, mede omdat niet duidelijk was of een onafhankelijk Schotland wel zo makkelijk lid zou kunnen worden van de EU.

Sturgeon liet vandaag weten alles in het werk te willen stellen om ervoor te zorgen dat Schotland "een aantrekkelijke plaats blijft" om zaken te doen en dat "EU-burgers die ons hebben vereerd door Schotland hun huis te maken" welkom blijven.

Meer lezen over Brexit?
Alle artikelen geladen. Overzicht →