Succes met het vinden van een woning in Nederland

Succes met het vinden van een woning in Nederland 

13 juli 2022 - 12:42

Als de asielzoekerscentra vol zitten, er geen doorstroming is, ‘vluchtelingen’ in ‘schrijnende omstandigheden’ in Nederland verblijven, dan is er een hele simpele oplossing: sluit de grenzen. Werk de zittende asielzoekers weg, plaats ze of zet ze uit, breng orde op zaken maar dweil niet met de kraan open zoals nu gebeurt in Utrecht. En in de rest van Nederland.

Dat Utrecht vanaf 1 augustus gedurende zes weken álle sociale huurwoningen toewijst aan asielzoekers, in plaats van aan Utrechters die al tot elf jaar op de wachtlijst staan, is ronduit belachelijk. De bijzin dat het gaat om 14.000 officieel goedgekeurde vreemdelingen, mensen die hier mogen verblijven, maakt niet veel goed. Nederlandse woningzoekenden verblijven hier al hun hele leven, staan al een groot deel van hun leven op een wachtlijst en zullen een nog langer deel van hun leven op een wachtlijst blijven staan. Omdat de asielzoekers voorgaan. Op Nederlanders. Dit kan alleen in landen waar asielzoekers heentrekken. Ze weten dat zij boven de lokale bevolking geplaatst worden. 

Het toewijzen van sociale huurwoningen aan asielzoekers heet een tijdelijke maatregel te zijn. Een maatregel waarbij altijd ruimte is voor Nederlanders die acuut woonruimte nodig hebben. Definieer acuut. En is er één Nederlander die nog gelooft in de betekenis van ‘tijdelijk’? Over het kwartje van Kok (wie?!) kunnen we zwijgen, de coronamaatregelen die onze privacy en vrijheid beperken, zijn allesbehalve tijdelijk gebleken. Dus tja, tijdelijk? Ten koste van vreemdelingen? Waarom is onze regering zo enorm tegen de eigen bevolking? Waarom zijn onze gemeenteraadsleden zo enorm tegen de eigen bevolking?

Het gaat om 230 woningen die in Utrecht de komende zes weken door coöperaties ter beschikking van asielzoekers worden gesteld in plaats van aan Utrechters. Utrecht verschuilt zich achter de verplichte opvang statushouders door gemeenten. Hoe kan het dat de overheid gemeenten nooit verplichten om de eigen burgers van woningen te voorzien? Er zit een prop in het systeem, heet het. Die prop is de 14.000 asielzoekers die weg moeten uit Ter Apel om plaats te maken voor de volgende 14.000 asielzoekers. Je kunt een prop doorduwen maar je kun een prop ook naar achteren toe eruit werken. Waarom wordt altijd gekeken naar de oplossing waarbij de eigen bevolking gevraagd wordt plaats te maken voor de ander, waar die eigen bevolking helemaal niet op zit te wachten?

Dan is er het gelul dat Utrecht de komende twee jaar betaalbare woningen gaat bijbouwen. Right. Betaalbaar bestaat niet meer: bouwkosten rijzen de pan uit, grondkosten idem dito en dan hebben we het nog niet eens over inflatie of het personeelstekort. Salarissen zijn achtergebleven, de hoeveelheid sociale huurwoningen kan met gemak vertienvoudigd worden. Iedereen wil het, heeft er behoefte aan. Maar het gaat niet gebeuren. Want liegen is het beste wat politici kunnen. Tijdelijk wordt permanent, acuut wordt geschrapt en nieuwbouw wordt onbetaalbaar.

Maar de asielzoekers blijven komen. 

Succes met het vinden van een woning in Nederland.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.