Surinaamse vrouw wil niet inburgeren, spreekt al NL's
Binnenland

Surinaamse vrouw wil niet inburgeren, spreekt al NL's.

Een Nederlands sprekende Surinaamse vrouw vertikt het om de sinds 2013 verplichte inburgeringscursus (met lessen Nederlands) te volgen.

Het is ook wel een beetje de wereld op zijn kop. Maureen Ronde kreeg veertig jaar geleden - voor de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 - lessen Nederlands op de lagere school en spreekt het dan ook vloeiend, legt ze uit aan De Telegraaf.

Nu ze sinds twee jaar in ons koude kikkerlandje verblijft moet ze van de overheid verplicht een inburgeringscursus volgen, terwijl ze de Nederlandse taal al lang en breed machtig is. Maar goed, volgens de overheid is een migrant een migrant.

Ronde vindt dit dan ook belachelijk: "Vooral omdat Turken die naar Nederland komen en de taal helemaal niet spreken, wél een vrijstelling krijgen." Nu vraagt u zich misschien af hoe dit komt, maar dit hebben we te danken aan het associatieverdrag dat de Europese Unie heeft met Turkije.

De Ronde krijgt geen vrijstelling, omdat ze de middelbare school niet heeft afgemaakt. Ze woont met haar Nederlandse echtgenoot nu nog in Hoorn, maar de twee hebben besloten te verhuizen naar Suriname als zij toch verplicht wordt de cursus te doen. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →