Sylvana Simons schrijft brief aan Derksen om 'aapje'
Entertainment

Sylvana Simons schrijft brief aan Derksen om 'aapje'.

Johan Derken zei gisteren bij Voetbal Inside dat Sylvana Simons "zo trots als een aapje" was. Dat schoot de toekomstig DENK-politica in het verkeerde keelgat, en daarom klom ze in de pen.

Derksen reageerde met zijn uitspraak op de Zwarte Piet-wijziging die RTL doorvoerde. "Via via bereikte mij het nieuws dat je gisteravond weer uitgebreid je gecultiveerde racisme en seksisme hebt laten gelden aan tafel met je collega's", schrijft de radio- en tv-presentatrice in een brief die ze aan NU.nl stuurde.

Simons vindt dat Derksen haar teveel krediet geeft, hoe eervol ze dat ook vindt ("juist als vrouw en zwart"). Het besluit van RTL noemt ze zowel groots als marginaal. "Groots, omdat het een belangrijk signaal uitzendt naar alle Nederlanders. Marginaal, omdat het waarborgen van de veiligheid van onze kinderen en kleinkinderen niet (enkel) kan worden overgelaten aan "de samenleving" en commerciële partijen."

Koffie halen

Om alle haat en nijd uit de wereld te laten verdwijnen, nodigt Simons de beroepsmopperkont uit om een keertje mee te lopen met DENK. "Zodat je met eigen ogen kunt zien hoe 'eng' we nou eigenlijk zijn. Je bent van harte welkom. En omdat jij het bent, zal ik dan bij wijze van toenadering en uitzondering als een braaf meisje, zwart ook nog, koffie voor je halen." 

Alle artikelen geladen. Overzicht →