Syrië-conflict bereikt kookpunt: hoe zit het precies?
Buitenland

Syrië-conflict bereikt kookpunt: hoe zit het precies?.

Syrië dreigt het decor te worden van een grote clash tussen president Assad en Rusland aan de ene kant en de Verenigde Staten en de westerse landen aan de andere. Wat is er allemaal aan de hand in het gebied waar al zeven jaar oorlog gevoerd wordt?

Sinds de gifgasaanval van afgelopen zaterdag op de belegerde stad Douma, waarbij minstens 49 doden en ruim 500 gewonden vielen, ontwikkelt de situatie zich van kwaad tot erger. De VS houdt Assad verantwoordelijk voor de aanval. Op zijn beurt stelt de president dat de berichten over een 'gifgasaanval' #FakeNews zijn. 

De meest recente paniek ontstond na onderstaande Twitter-berichten van POTUS Donald Trump, als reactie op het statement van Rusland dat het land 'elk afgevuurde raket' op Syrië uit de lucht zal knallen. Volgens The Donald is de relatie met Rusland nog nooit zo slecht geweest is als nu.

Harde taal, maar een woordvoerder van het Witte Huis zegt dat de deur naar een meer diplomatieke oplossing nog steeds op een kier staat. De VS voert ondertussen koortsachtig overleg met Frankrijk en Engeland over een militaire actie tegen Syrië. Ook de Turkse president Erdogan - waarvan het niet helemaal duidelijk is aan wiens 'kant' hij staat - is om hulp gevraagd. 

Nieuwe 'Koude Oorlog'?

De wereld houdt ondertussen zijn adem in. Als er een militaire aanval komt, dan kan het conflict in Syrië helemaal escaleren tot een internationaal conflict, waarbij de VS en Rusland lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Grote vraag is dus waar dit gaat eindigen, daar zullen we verder maar niet teveel over speculeren.

Alle artikelen geladen. Overzicht →