Syrië stemt in met vredesplan VS en Rusland
Buitenland

Syrië stemt in met vredesplan VS en Rusland.

De Syrische regering zegt toe mee te werken aan de wapenstilstand die door Rusland en de Verenigde Staten is uitonderhandeld. Dat schrijft het Syrische staatspersbureau SANA.

Bronnen zeiden tegen SANA dat het staakt-het-vuren een belangrijk hulpmiddel is om tot politieke oplossingen te komen voor de crisis in Syrië.

Eerder gaf de oppositie in Syrië aan sceptisch te zijn over het akkoord, omdat het de regering in Damascus in de kaart zou spelen. Syrië zou tijdens de wapenstilstand de tijd krijgen om zijn troepen te verplaatsen.

Staakt-het-vuren

Het Amerikaans-Russische akkoord behelst een staakt-het-vuren dat maandagavond in heel Syrië moet ingaan. Daardoor kan er humanitaire hulp aan de bevolking worden gegeven, waaronder in de zwaar getroffen stad Aleppo.

Turkije

Inmiddels heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, gebeld met zijn Amerikaanse collega John Kerry en verteld dat Turkije achter het vredesplan staat. Ook heeft Turkije humanitaire hulp toegezegd, in samenwerking met de Verenigde Naties. Turkse militairen vielen 2,5 week geleden Syrië nog binnen om terreurbeweging Islamitische Staat uit de grensstreek te verdrijven.

Alle artikelen geladen. Overzicht →