Syriër krijgt geen huis, doodbedreigt burgemeester,
Binnenland

Syriër krijgt geen huis, doodbedreigt burgemeester,.

Vanmorgen stond de rechtszaak tegen een inmiddels 18-jarige Syriër die burgemeester Frank van der Meijden van de gemeente Laarbeek met de dood bedreigde op het programma. De Nieuwe Nederlander voelde zich ernstig benadeeld omdat hij geen huis cadeau kreeg.

Het eerste bezoek aan het gemeentehuis mondde destijds uit in een chaos. De woedende Syriër gooide een vaas kapot en dreigde zichzelf met een scherf te snijden als hij niet heel snel een hartig woordje met de burgervader mocht spreken.

Dat gesprek kwam er natuurlijk, maar had voor de man niet het gewenste effect. In plaats van een huis wilde Van der Meijden het beroepsslachtoffer een lokatieverbod geven. De jongen siste hem daarop toe: "Ik kom jou nog wel tegen. Ik maak je dood en ik maak je af."

Sindsdien wordt de burgemeester beveiligd. Ies allemaal misverstand volgens de Syriër, die vertelde niet goed begrepen te hebben wat Van der Meijden hem nou precies vertelde. Gevalletje miscommunicatie.

ADHD en PTSS

Deskundigen denken daar heel anders over. Zij achten de kans op herhaling groot doordat hij "snel boos wordt". Ook werd hij in zijn kortstondige carriére in Nederland al van school getrapt en gebruikte drugs. Maar dat komt doordat diezelfde deskundigen hebben vastgesteld dat de man kampt met ADHD en PTSS en dus 'verminderd ontoerekeningsvatbaar' verklaard is.

Volgens de verdachte is is hij kerngezond. Hij wil daarom geen behandeling. Al wil hij dat wel als hij anders naar de gevangenis moet. 

Dat blijft hem uiteraard bespaard in D66-land. Hoewel de officier van justitie een beeld schetste van een jongen die overal schijt aan heeft en zich niet lijkt te kunnen aanpassen in Nederland, is de strafeis gelukkig mild: veertien dagen celstraf (gelijk aan voorarrest) en onvoorwaardelijke jeugd-tbs. 

De advocate van de Syriër ziet geen heil in jeugd-tbs. Volgens haar zou het beter zijn om eerst andere vormen van hulp te proberen. Met andere woorden: laat het nog maar een keer foutgaan, dan zien we daarna wel weer.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Alle artikelen geladen. Overzicht →