Syriërs in NL: massaal op Arabische en koranles
Binnenland

Syriërs in NL: massaal op Arabische en koranles.

Syrische statushouders hebben stress en dat is nooit leuk. Men mag hun lemen hutjes in Damascus dan massaal hebben ingeruild voor een met voorrang verkregen sociale huurwoning, dat wil niet zeggen dat alles nu koek en ei is. Integratie? Komt nog wel een keer joh. In Nederland ligt voor hen de prioriteit op het uithangen van de Arabier en wat doe je dan? Juist, dan stuur je je kinderen naar weekendscholen waar Arabische en koranlessen worden gegeven.

En het gaat hard met dergelijke scholen. Inmiddels zijn er al tientallen opgericht en volgen duizenden importkids anderewereld-lessen. Hun ouders zijn als de dood dat wonen in Nederland afbraak aan het Arabier-gehalte betekent, de Westerse samenleving een aanslag is op hun Arabische roots. 

Maar de nieuwe Nederlanders hebben meer aanpassingsproblemen. Wat te denken van de combinatie meisjes en vrijheid? Volgens directeur Deema Akras van Stichting Joury, die weekendlessen voor zo'n 200 kinderen in onder meer Delft en Amsterdam organiseert, wordt in Nederland anders omgegaan met vrijheid van meisjes dan in Syrië.

Akras probeert daar wat aan te doen. "Wij herinneren meisjes aan de rol van de moeder in ons land en dat zij haar moeten respecteren. Aan de andere kant moedigen we ouders aan om in Nederland anders met hun kinderen om te gaan dan in Syrië."

Alle artikelen geladen. Overzicht →