Syriërs krijgen werk, kappen al na week
Binnenland

Syriërs krijgen werk, kappen al na week.

Negen Syrische statushouders met een achtergrond in de bouw die afgelopen juni bij bouwbedrijf DSPPM in Capelle aan den IJssel een baan aangeboden kregen, zijn na slechts één week werken niet meer op komen dagen.

Directeur Dominique de Vries van het bedrijf zegt: "Ze vonden het niet leuk. Wilden geen veertig uur per week werken. Daar kan ik niks mee. Daarna heb ik ze nooit meer gezien."

Middelvingers naar barmhartige eigenaar

De Vries heeft naar eigen zeggen ontzettend veel tijd en geld gestoken in een optimaal werkklimaat voor de statushouders. Zo richtte hij een klaslokaal in zodat hij de mannen twee keer per week les kon geven over fundering, timmerwerk en staalconstructies. Hij kocht tafels en stoelen en een groot schoolbord.

De Syriërs hebben hem vervolgens laten zitten. Naast het feit dat hij financiële schade heeft geleden, heeft ook zijn bouwproject schade opgelopen. Bovendien moet hij nu op zoek naar nieuwe medewerkers.

Gevalletje miscommunicatie

Volgens de gemeente ligt het afhaken van de nieuwkomers aan "een meningsverschil tussen DSPPM en Welzijn Capelle (de stichting die statushouders begeleidt bij het vinden van werk) over afspraken rond werkuren, vakbekwaamheid, het taalniveau en het bieden van de mogelijkheid om de Nederlandse taal op de werkvloer te kunnen en te leren spreken."

Of de Syriërs inmiddels weer van een uitkering genieten is niet bekend.

Alle artikelen geladen. Overzicht →